Ville kaste ut kristne fra universitetet

Studentrådet foreslo å stenge ute kristne organisasjoner fra Universitetet i Tromsø.

Universitetet i Tromsø

Universitetet i Tromsø.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

Kristoffer Hovind Juell

Kristoffer Hovind Juell i Norges kristelige skole- og studenterlag.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

«Studentparlamentet ønsker ikke å støtte noen religiøse organisasjoner ved oppstarts-, drifts- eller arrangementsstøtte.

Studentrådet anser at religion er en privatsak, hvis interessenter bør oppfordres til å praktisere sin tro utenfor universitetet.»

Dette er deler av innholdet i et forslag fra studentrådet i Tromsø, som skulle behandles av Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø (UiT) 6. desember.

I brevet står det også at studentrådet mener religiøse organisasjoner strider mot akademias grunnleggende formål, å fremme logikk og kritisk tenking, skriver avisa Vårt Land på nett.

Ikke offensive

Forslaget har satt sinnene i kok hos de kristne studentorganisasjonene på universitetet.

– Hadde vi utøvet vår religion på en veldig offensiv måte kunne man stilt spørsmål. Praksisen vår er ikke til sjenanse for noen. Vi ønsker bare å vise at vi er der og til stede, sier Kristoffer Hovind Juell, lagsarbeider i Norges kristelige skole- og studentlag til NRK.

Han er overrasket over forslaget, og mener det er viktig å kunne være tydelige på sin egen tro.

Kritisk tenking

– Kanskje tenker de at religiøse organisasjoner står for en slags hjernevasking, der alle skal mene det samme. Vårt forhold til Gud handler om bevisstgjøring, og kritisk tenking er kjempeviktig i dette, sier Juell.

Han er opptatt av at organisasjonen ikke ønsker å gjøre en stor sak ut av dette. Juell viser til at både kristne og muslimske studentorganisasjoner er aktive på (UiT) i dag.

Uttalelsene som har kommet til forslaget, gjør at studentrådet har valgt å droppe forslaget til møtet i neste uke.

Uenighet

– Det er spesielt formuleringene om at det er en motsetning mellom aktiviteter til religiøse organisasjoner og akademiets ønske om å fremme logikk og kritisk tenking som mange har reagert på, sier velferds- og likestillingsansvarlig i studentrådet, Magnus Sparre, til Vårt Land.

Han beklager at studenter har følt seg tråkket på av utspillet.

– Det er intern uenighet i studentdemokratiet i denne saken. Formuleringene i det utsendte brevet er ikke noe som er formelt behandlet. Dette er ikke noe studentene i Tromsø mener, sier Daniel Sørdahl, leder av Studentparlamentet til avisa.

Det er usikkert om saken skal tas opp igjen senere.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen