Hopp til innhold

Ville kaste ut kristne fra universitetet

Studentrådet foreslo å stenge ute kristne organisasjoner fra Universitetet i Tromsø.

Universitetet i Tromsø

Universitetet i Tromsø.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

Kristoffer Hovind Juell

Kristoffer Hovind Juell i Norges kristelige skole- og studenterlag.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

«Studentparlamentet ønsker ikke å støtte noen religiøse organisasjoner ved oppstarts-, drifts- eller arrangementsstøtte.

Studentrådet anser at religion er en privatsak, hvis interessenter bør oppfordres til å praktisere sin tro utenfor universitetet.»

Dette er deler av innholdet i et forslag fra studentrådet i Tromsø, som skulle behandles av Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø (UiT) 6. desember.

I brevet står det også at studentrådet mener religiøse organisasjoner strider mot akademias grunnleggende formål, å fremme logikk og kritisk tenking, skriver avisa Vårt Land på nett.

Ikke offensive

Forslaget har satt sinnene i kok hos de kristne studentorganisasjonene på universitetet.

– Hadde vi utøvet vår religion på en veldig offensiv måte kunne man stilt spørsmål. Praksisen vår er ikke til sjenanse for noen. Vi ønsker bare å vise at vi er der og til stede, sier Kristoffer Hovind Juell, lagsarbeider i Norges kristelige skole- og studentlag til NRK.

Han er overrasket over forslaget, og mener det er viktig å kunne være tydelige på sin egen tro.

Kritisk tenking

– Kanskje tenker de at religiøse organisasjoner står for en slags hjernevasking, der alle skal mene det samme. Vårt forhold til Gud handler om bevisstgjøring, og kritisk tenking er kjempeviktig i dette, sier Juell.

Han er opptatt av at organisasjonen ikke ønsker å gjøre en stor sak ut av dette. Juell viser til at både kristne og muslimske studentorganisasjoner er aktive på (UiT) i dag.

Uttalelsene som har kommet til forslaget, gjør at studentrådet har valgt å droppe forslaget til møtet i neste uke.

Uenighet

– Det er spesielt formuleringene om at det er en motsetning mellom aktiviteter til religiøse organisasjoner og akademiets ønske om å fremme logikk og kritisk tenking som mange har reagert på, sier velferds- og likestillingsansvarlig i studentrådet, Magnus Sparre, til Vårt Land.

Han beklager at studenter har følt seg tråkket på av utspillet.

– Det er intern uenighet i studentdemokratiet i denne saken. Formuleringene i det utsendte brevet er ikke noe som er formelt behandlet. Dette er ikke noe studentene i Tromsø mener, sier Daniel Sørdahl, leder av Studentparlamentet til avisa.

Det er usikkert om saken skal tas opp igjen senere.