Viljar om flyktningdebatten: – Samme tankegodset som levde rundt 22. juli

– Den største trusselen kommer fra «våre egne», mener Viljar Hanssen som selv overlevde Utøya. Han advarer mot hat på nett som kan føre til vold mot innvandrere.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen har fått nok av hatet i debatten rundt flyktningkrisen. Han mener vi må se hverandre og ta vare på hverandre.

Foto: NRK

«Faen dere, nå er det nok. Dette smålige, kjølige og hatske helvete må settes en stopper for», skriver Viljar Hanssen på Facebook.

Med et lengre innlegg ønsker han å stoppe det han mener er en tendens og utvikling som gjør at mennesker på flukt ikke kan få lov til å følge seg trygge på asylmottak i Norge og våre naboland.

– Jeg har lyst til at de som flykter skal slippe å føle at de tar med seg krigen og helvete inn hit hvor de skal følge seg trygge, sier han til NRK.

Redd for at det går «troll i ord»

Det som fikk Viljar til å skrive innlegget er den til tider heftige debatten som oppstår i kommentarfeltene når media publiserer saker om asylsøkere. Han mener dette hatet har eksistert i mange år og at det vil gjøre det i mange år fremover.

– Men det er når det går «troll i ord», når ord blir til handling, det er da det virkelig problemet oppstår. Dette er mye av det samme tankegodset som levde rundt 22. juli også, som får en «vanlig vestkantgutt» til å skyte ungdommer på Utøya.

Han nevner også skoleangrepet i Trollhättan og påsatte branner på asylmottak i Sverige.

Noe av det som bekymret Viljar mest er det han kaller ensomme ulver som blir fyrt opp av ensidig og negativ mediedekning.

– Den generelle mediedekningen er rimelig balansert, men disse menneskene henter ut det verste i enhver sak. Også det verste i nettsamfunn og såkalte nyhetssider, som skriver en slags propaganda. De finner et slags felleskap og støtte i det. Det er det som er farlig, forteller Viljar til NRK.

– Vi må våkne opp

Viljar ønsker at alle skal bidra til at flyktninger kan føle seg trygge og velkommne.

– Først og fremst må vi ut av dvalen som jeg føler at den vanlige mannen i gaten har kommet inn i. Hvor vi tillater at dette skjer og at folk sier disse tingene om mennesker som trenger trygghet. Vi må våkne opp og se realiteten i øynene. Vi må få trollet til å sprekke.

Han forteller at han ikke har noe imot at folk ytrer sine meninger, og at han er en stor tilhenger av ytringsfriheten - også i slike saker.

– Problemet er når man går fra å bruke ytringsfriheten til å fysisk gjøre skade på mennesker eller ting.