Søker etter personer som vil spraye ned Russland med støtte fra den norske stat

Gatekunstneren Pøbel ble verdenskjent da han dekorerte forlatte bygg i nord. Nå ønsker graffitikunstneren Terje Grimen å gjøre det samme - i Russland. Med støtte fra staten.

Tegson

Tegson mener det er noe lokkende med Barentsområdet, og ønsker derfor å utvikle nye talenter innen gatekunst der.

Foto: Privat

Om alt går etter planen kommer den raslende og susende lyden fra spraybokser til å spre seg gjennom den nordrussiske byen Petrozavodsk over fire dager i august.

Målet er å smykke ut byen med fersk gatekunst, men ikke minst også å styrke grafittimiljøet i Barentsregionen, gjennom festivalen «Aurora Jam».

– Vi skal male flere vegger sammen, bygge nettverk og styrke kulturen på tvers av grensen, forteller Terje «Tegson» Grimen.

Graffiti- og gatekunstneren er bedre kjent under kunstnernavnet Tegson, og han er en av initiativtakerne bak festivalen, som samler til sammen ti norske og russiske gatekunstnere.

– Vi har tillatelse til å male på tre store områder i Petrozavodsk, sier en ivrig og spent Tegson.

Tegson, portrett

– Vi bedømmer de ikke ut ifra de kunstneriske ferdighetene de har, men hvilket potensial de har, sier Tegson om deltakerne.

Foto: Privat

Å møtes på denne måten mener gatekunstneren er helt nødvendig for at kunsten skal utvikle seg. Han ønsker en profesjonalisering av miljøet i Barentsregionen, og tror at festivalen kan være en ypperlig arena for å utvikle nye talenter og inspirere hverandre.

– Det er jo sånn at de fleste i Norge spesielt, men også i Russland, er litt ensomme ulver i gatekunst- og graffitimiljøet her oppe, forklarer Tegson.

– Det er ikke akkurat noen skole du kan gå på for å lære å utvikle deg. Måten man gjør det på er å treffe hverandre, male med andre og bli inspirert.

Tegson

– Vi gjør dette fordi vi ønsker det og for å få en god reise og opplevelse, og profesjonalisere, sier Tegson.

Foto: Privat

Grobunn for vennskap mellom Norge og Russland

«Aurora Jam» får støtte av Barentssekretariatet, som jobber med å støtte norsk-russiske samarbeidsprosjekter.

Prosjektleder Margrethe Alnes synes det er et godt prosjekt for et vennskap på tvers av grensen.

Margrethe Alnes

– En ting vi synes er veldig positivt med dette prosjektet er at det er kunstaktører som er litt på siden av det etablerte, sier Margrethe Alnes.

Foto: Barentssekretariatet

– Vi ønsker støtte å prosjekter hvor norske og russiske aktører har samme interesser og gjør noe sammen. Vi mener at når man møtes og har sånne treff, gir det en veldig god grobunn for å skape varige vennskap mellom nordmenn og russere, sier Alnes.

Hun mener et slikt prosjekt kan ha mye å si for lokalsamfunnet.

– Vi ser også at denne typen prosjekter hvor man har fokus på gatekunst, kan bidra positivt i de samfunnene hvor prosjektene gjennomføres. Det ser vi for eksempel i Vardø.

Alnes henviser til flere prosjekter av gatekunstneren Pøbel, som flere ganger har invitert internasjonale gatekunstnere til å sette litt farge på den litt forblåste byen i Øst-Finnmark.

– Gatekunstprosjektene som har blitt gjennomført der har hatt veldig mye å si for Vardø-samfunnet.

Gatekunst Vardø

Gatekunstnere fikk frie tøyler på flere vegger i Vardø i 2012. Nå er mange av kommunens vegger fylt med ulike motiver av gatekunst.

Foto: Knut-Sverre Horn

En hjertesak

Tegson har selv kjent på kroppen hvor viktig det er å samles for å bli inspirert. I 2015 var han på en inspirasjonstur gjennom Barentssekretariatet – derfor har «Aurora Jam» blitt hans hjertesak.

Han håper at denne festivalen kan gi deltakerne den samme følelsen han satt igjen med den gang.

Tegson, graffiti4

– Russland har spesielt i Barentsregionen veldig sterke graffitiscener, forteller Tegson.

Foto: Privat

– Forhåpentligvis vil dette inspirere noen like mye som det inspirerte meg på min første tur. Og at det kan være et startskudd for at noen vil starte et prosjekt, eller gjøre noe i en retning som de ellers ikke ville gjort.

– Den største kunsten er å inspirere andre til å gjøre kunst, eller et prosjekt og noe kreativt. Oppnår jeg det er jeg veldig fornøyd med utfallet, avslutter Tegson.