Vil utrede ny oppdrettsavgift

Lisbeth Berg-Hansen mener dagens ordning ikke er god nok.

Lisbeth Berg-Hansen

Avtroppende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har bedt om en utredning av mulig arealavgift for oppdrettsnæringen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Avtroppende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har bedt om en utredning av mulig arealavgift for oppdrettsnæringen.

Til avisa Nordlys sier hun at dagens ordning med eiendomsskatt ikke fungerer godt nok.

– Dette er en avgift som kan erstatte dagens eiendomsskatt. Eiendomsskatt er lite hensiktsmessig og vanskelig og dyr å administrere for oppdrett. Det gir heller ikke så mye penger til kommunen, sier Berg-Hansen til Nordlys.

– Kunne fått stemmer på dette

Jan-Eirik Jensen

Loppa-ordfører Jan-Eirik Jensen håper det blir innført arealavgift for oppdrettsnæringen.

Foto: Rune Berg / NRK

En av dem som har ønsket seg en slik arealavgift er Loppa-ordfører Jan-Eirik Jensen fra Kystpartiet. Han er glad for at det nå skal utredes.

– Dette vil bety mye for økonomien i kystkommunene. Her i Loppa er det akkurat sånn at det går rundt, og vi kan trenge denne inntekten.

Han synes det er merkelig at utredningen kommer først nå. Da saken ble tatt opp for noen måneder siden, avviste fiskeriministeren ønsket og sa at skattepolitikken var opp til finansdepartementet.

– Det er kanskje litt rart av Berg-Hansen å komme med dette etter valget. Arbeiderpartiet kunne nok fått en del stemmer på dette langs kysten, sier Jensen.

Når det nå blir en borgerlig regjering håper Jensen at utredningen ikke vil bli fånyttes, men faktisk føre til en arealavgift.

– Jeg håper jo de vil følge opp dette. Det vil bety mye for oss små kystkommuner.