Asylsøkere vil heller til Russland enn tilbake til hjemlandet

To av asylsøkerne tilknyttet akuttmottaket på Storslett i Nordreisa har bedt om å bli returnert til Russland.

Flyktninger til Storslett, Norlandia hotell

To asylsøkere på Nordlandia Hotell på Storslett ønsker seg tilbake til Russland

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det bekrefter Sturla Valderaune, rådgiver ved Utlendingsdirektortoratet (UDI) avdeling Nord.

Ifølge Valderaune ønsker de to asylsøkerne på Nordlandia Hotell å bli sendt tilbake til Russland fordi de innser at de har for dårlig grunnlag til å søke asyl i Norge. Alternativet er at de blir sendt til hjemlandene sine.

– Den ene er fra Egypt, den andre husker jeg ikke nasjonaliteten til i farten, men uansett har de nok innsett at de neppe vil få asyl i Norge, sier Valderaune til NRK.no.

Ikke hørt om før

UDI-rådgiveren forteller at det er første gang han hører om at personer vil tilbake til Russland etter den store flyktningstrømmen over Storskog. Det er imidlertid ikke første gang asylsøkere ber om retur.

– Det skjer fra tid til annen, når rykteflommen går på asylmottak og de leser statistikk om avslag på internett. Da er det noen av dem som har kommet til Norge, etter ønske om et bedre liv, som etter hvert skjønner at de ikke har grunnlag for å søke asyl.

Tror på flere tilfeller

Ingen av de to som nå ønsker retur er utvist fra Russland. Derfor er det i prinsippet uproblematisk å sende dem tilbake, men det er verre for dem som er utvist fra dette landet.

– De som har utvisningsvedtak, er utvist fra Russland for fem år. For disse vil det bli retur til hjemlandet hvis de ikke har beskyttelsesgrunn, sier Valderaune.

UDI-rådgiveren blir ikke overrasket hvis det blir flere tilfeller av flyktninger som ønsker å bli sendt tilbake til Russland.

– Etter hvert som ryktene brer seg om at landsmenn får avslag på sine søknader, vil det nok være noen som ønsker returbillett.