Hopp til innhold

Vil stoppe volden med mer skjenking

Men forsker tror ikke voldsøkningen i Vadsø skyldes kortere skjenketid.

Øl

En time mer skjenking kan være løsningen på voldsproblemet i Vadsø, mener høyrepolitiker.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Politiet opplever en stadig økning av vold i Vadsø, også etter at kommunestyret i fjor sommer vedtok en time kortere alkoholskjenking.

Høyrepolitiker Hans Jacob Bønå mener innskrenkingen i skjenketiden har skylda for den økte volden. Han stemte mot forslaget om kutt, og nå vil han ha tilbake den siste timen med skjenking.

– Når man ser på rusmiddelplanen vår, er den veldig bra foruten det som går på skjenketid. Jeg ønsker at man skal gå inn i planen og se om det faktisk er formålstjenelig å ha innskrenket skjenketid i det hele tatt.

Fyll i boligfeltene

– Kunne du tenke deg at man skal begynne å skjenke til klokken tre igjen?

– Absolutt. Da tror jeg volden ville gått ned.

Bønå mener manglende kontroll på folk etter at utestedene stenger er grunnen til at volden øker.

– Når klokka er to og skjenkinga er over er ikke folk klare til å dra hjem, og de går på etterpåfest i boligfeltene. Der er det større sannsynlighet for at det kan bli voldsepisoder, fordi ingen fører kontroll med drikkinga som foregår der.

– Uvanlig at volden ikke minker

Nå krever han handling fra ordføreren, men ordfører Svein Dragenes i Vadsø tror ikke at det å øke skjenketiden alene forebygger vold og rus.

Det mener heller ikke forsker Kalle Gjesvik, som blant annet forsker på rus ved Universitetet i Tromsø. Han sier det er uvanlig at volden ikke minker i Vadsø etter innskrenkingen av skjenketiden.

– Det er et resultat jeg reagerer på, for det er ikke vanlig dette. Andre steder i landet hvor dette har vært forsøkt har som regel volden gått ned. Hvor lang tid det tar varierer litt, men jeg forstår at i Vadsø ble dette vedtaket gjort for et år siden, og det burde vært evig god nok tid til at man burde merke et resultat.

Tror det skyldes andre ting

Gjesvik tror det kan være andre faktorer enn skjenketiden som gjør at voldstallene øker i Vadsø.

– Blant annet vil politiet oppdage mer vold dersom de intensiverer sin virksomhet. Det kan også være at det trekker flere mennesker ut samtidig når det stenger tidligere, og det har vi sett at kan øke volden. Og da har det mange steder vært vanlig å øke drosjekapasiteten.

Og hos politiet får vi langt på veg bekreftet at økende fokus på vold har bidratt til økende voldstall:

– Vi ser en betydelig økning i voldsstatistikken i Vadsø, det skyldes at vold er prioritet nummer en hos oss, og at vi har hatt mye større fokus på det, sier lensmann i Vadsø, Unni Pedersen.

Les også: