Hopp til innhold

Vil stagge voldelige finnmarkinger

Finnmark har toppet voldstatistikken i Norge siden 50- tallet. Nå etterlyses sinnemestringskurs for å få ned volden.

Vold, slåsskamp

Fagfolk mener sinnemestringskurs må til for å få ned voldsstatistikken i Finnmark.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Til tross for den høye voldsstatistikken har det bare vært gjennomført sporadiske kurs i sinnemestring i Alta og Hammerfest.

Da Kirkenes sykehus prøvde å gå i gang med tilbudet, fikk de ikke nok påmelding.

– Vi fikk rett og slett ikke nok deltakere til å starte sinnemestringskurs og måtte avlyse det, forteller avdelingsoverlege Heiko Raschpichler ved Voksenpsykiatrisk Poliklinikk på Kirkenes Sykehus.

Stort behov

Voldsforsker Tordis Kristine Søvde ved Høgskolen i Finnmark mener det på tide at Finnmark tar inn over seg den negative statistikken:

– Finnmark har ligget på topp når det gjelder voldsstatistikk, helt siden vi startet med slik registering på 50-tallet. Dette er ikke bare et individuelt problem men også et samfunnsproblem, sier Søvde.

Avdelingsoverlege Heiko Raschpichler ved voksenpedagogisk senter ved Klinikk Kirkenes har jobbet i 12 år i Finnmark. Han ser mye av den samme trenden som voldsforskeren.

– For å sette det litt på spissen, så er kanskje Finnmark et sted hvor man agerer heller enn å snakke om ting. Det handler også om holdninger til vold og enkelte miljøer hvor bruk av vold er mer akseptert, sier Raschpichler.

Mye fyll

Han tror også alkoholforbruket har mye å si for voldstatistikken.

– Når det gjelder alkohol så ligger vi jo ikke lavt på den statistikken heller. Vi i Finnmark har til tider høyt periodisk alkoholforbruk, sier han

Gruppeterapi og sinnemestringkurs har vist seg å være effektiv når det gjelder å få ned voldstatistikken.

Skammen i veien

I dag er det bare Hammerfest og Alta som har klart å gjennomføre sinnemestringskurs.

Raschpichler tror det er knyttet mye skam til problem og mange vil ikke delta på slike kurs. Men han har ikke gitt opp å få det til.

– Forhåpenligvis kan vi gjennomføre sinnemestringskurs mot slutten av året. Det har vist seg andre steder også at de har slitt med å få gjennomført slike kurs i starten, men at når tilbudet blir bedre kjent både blant publikum og helsevesenet så har man klart å få flere deltakere, sier avdelingsoverlegen.