Hopp til innhold

Vil sende nordlysturister i rommet

Sverige starter med å ta nordlysturister opp i lufta, men planen er å ta dem ut i verdensrommet.

spaceportsweden.com

Slik presenterer svenskene det som skal bli deres nordlysprodukt.

Foto: spaceportsweden.com

Kampen om nordlysturistene hardner til.

Mens finnene ruster opp med ny nordlysvideo , kommer svenskene med et spetakulært produkt som skal ta turister opp i lufta – og senere i verdensrommet.

Spaceport Sverige og Ice, sammen med Swedavia/Kiruna Airport og Scandinavian Airlink, lanserer nå sin første nordlysflyvning i Kiruna i Nord-Sverige.

– Vår misjon å la vanlige folk få muligheten til og reise i rommet. Nordlyset er grunnmuren for vår romkompetanse i Kiruna og naturlig å bruke som utgangspunkt for våre planer, sier Karin Nilsdotter i Spaceport Sverige til NRK.

Koster 4000 kroner

Møtte spacegründer

Spaceport Sverige ved Karin Nilsdotter har møtt Virgin-gründer Richard Branson for å diskutere prosjektet.

Foto: progressum.se

15. januar starter selskapet flyvninger med et niseters Beech 200-fly som skal ta nordlysturistene til 28.000 fots høyde for å se på nordlyset.

Billettsalget startet denne måneden.

– Vi har hele verden som kundegruppe, men med fokus på Europa, Asia og USA. Prisen vil ligge på rundt 4000 kroner og inkluderer opphold i Ishotellet i Jukkasjärvi, foredrag, fly og diplom for at man har gjennomført turen, forteller Nilsdotter.

I 2014 er håpet at turister skal kunne prøve seg som astronaut når det første kommersielle romskipet tar av i Sverige. I samarbeid med Virgin Galactic er målet å ta turister opp i 130-140 kilometers høyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sender turister i rommet når teknologien er klar

nordlys sett fra verdensrommet

Slik ser nordlyset ut fra verdensrommet.

Foto: ISS/NASA

Spacesport Sweden har allerede hatt møter med den styrtrike Virgin-gründeren, Richard Branson.

– Vi må ennå la den teknologiske utviklingen gå sin gang slik at dette blir mulig, men at vi nå starter med nordlysflyvninger er for å legge kompetanse slik at vi står klare når teknologien er klar. Vi må se mot fremtiden og samtidig prøve å skape den, sier Nilsdotter forbildelig.

I rommet skal turistene få se det som til nå bare astronauter har fått se:

– Det å få se jordkloden fra verdensrommet, og hvordan jordkloden bøyer seg, og samtidig kanskje få se området man selv kommer fra. Dette håper vi kan bli et produkt både for sommer og vinter, der man om vinteren får se nordlys og om sommeren får se midnattssol.

– Vi har jo vært på Månen

Trond Blindheim

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.

Foto: Markedshøyskolen
Hilde C. Solheim

Hilde C. Solheim, reisedirektør i Hovedorganisasjonen Virke.

Foto: NRK

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, synes svenskenes planer er spektakulære.

– Spurte du noen i 1960 om mennesker noen ganger ville dra til Månen, så ville de si at du var gal. Ni år etter skjedde det. Så dette får nok svenskene til, sier Blindheim til NRK.

Han tror det er et marked for ekstremturisme, men at dette ikke vil passe lommeboka til hvermansen.

– Samtidig vet jeg om en offentlig tjenestemann som betalte 17.000 kroner for en natt på et hotell i USA, så det finnes nok betalingsvillighet også for dette.

Reisedirektør i Hovedorganisasjonen Virke, Hilde C. Solheim, mener det er interessant at svenskene har knyttet bånd med Virgin-gründer Richard Brandson.

Men:

- Foreløpig ser dette mest ut som en måte å selge nordlysflyvningene deres, og jeg tror dette ligger et godt stykke fram i tid.

(VIDEO: Slik mener Virgin Galactic at romturene kan bli)