Hopp til innhold

Oppfordrer til spleiselag for minnepark

Fylkesordføreren i Finnmark oppfordrer kommunene til å spleise på minnepark for Finnmaringer som omkom på reise med «Karl Arp» under krigen.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad ber kommunene bli på spleiselag for å hedre de som omkom på reise med «Karl Arp» under krigen.

Foto: Knut Åserud

– Kommunene i Finnmark bør bidra til å få laget en minnepark i Narvik, det sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

Alle kommunene ble spurt om å bidra for to år siden, men dengang sa alle nei.

Nå oppfordrer Sjåstad kommunene til å revurdere avgjørelsen, og grave frem penger slik at man får på plass minneparken.

20 personer døde

Mer enn tjue finnmarkinger døde under tvangsevakueringen i 1944 på det tyske krigsskipet «Karl Arp».

Skipet gikk fra Porsanger til Narvik, og hadde over 1800 mennesker om bord. Forholdene var elendige, og hundrevis av mennesker havnet på provisoriske sykehus i narvikområdet. Det var stor smittefare, med det resultat at mange døde.

Nå er planen å få reist en bauta og laget en minnepark.

Ber om hjelp fra kommunene

Det burde være i finnmarkskommunenes interesse at denne historien blir kjent, sier Sjåstad.

– Min sterke oppfordring er at man går inn i et spleiselag. Det trenger ikke være store beløp, men det er viktig å få frem denne historien, og få belyst den tragedien det var, sier Sjåstad.

Rolf Einar Mortensen

KS-leder Rolf Einar Mortensen vil be kommunene bidra for å få på plass en minnepark.

– Det er en del av Finnmarks nyere historie, og i altfor liten grad er den betydningen Finnmark og finnmarkingene hadde under krigen trukket frem.

Oppfordrer til å gi

Det er utflytta finnmarking Olav Sørensen i Narvik som har tatt initiativet til en minnepark og bauta over finnmarkingene som døde under transport med «Karl Arp» i 1944.

Fylkeskommunen betaler bautaen, men til nå har altså kommunene glimret med sitt fravær når det blir snakk om spleiselag om minneparken.

Det lover imidlertid KS-leder Rolf Einar Mortensen å ta fatt i.

– Jeg er helt enig med fylkesordføreren i at krigshitorien fra Finnmark må komme mer frem i lyset. Det eneste jeg kan gjøre som KS-leder i Finnmark er å be initiativtakerne sende en ny forespørsel til samtilge kommuner, og så vil jeg oppfordre kommunene til å gi noen kroner, sier Mortensen.