Hopp til innhold

Fortvilte øyboere mister sitt eneste kollektivtilbud: – Det går ut over nattesøvnen

Fylkeskommunen i Troms og Finnmark må spare penger og vil legge ned en rekke hurtigbåtanløp. – Det blir helt håpløst å eksistere, eller å drifte noe her ute, svarer beboer i Loppa kommune.

– Hvis ikke båttilbudet opprettholdes betyr det fraflytting. Vi har ingen alternativ til å verken komme oss fra eller til øya, sier Ingvi Erlendson Luthersson.

– Hvis ikke båttilbudet opprettholdes betyr det fraflytting. Vi har ingen alternativ til å verken komme oss fra eller til hjemstedet vårt, sier Ingvi Erlendson Luthersson.

Foto: NRK

Nye Troms og Finnmark fylkeskommune må spare penger.

Dermed står alle steder med mindre enn fem innbyggere i fare for å miste sitt eneste kollektivtilbud.

Både de økonomiske rammene fra regjeringen, koronakrisen og en kostbar – og lite ønsket – fylkessammenslåing, får skylda.

– Det er ikke en fylkeskommunal oppgave å opprettholde tilbudet på de aktuelle stedene. Det er vi som har ansvar for den helhetlige økonomien. Når det ikke er penger til å opprettholde alt, må vi ta ned hurtigbåttilbudet, sier fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen (Ap).

Tirsdag 26. mai skal fylkespolitikerne stemme over fylkesrådets kuttforslag. Kutt i fergetilbudet forventes å gi en besparelse på 2 millioner kroner, og ha en helårseffekt på 7 millioner kroner.

– Hvis ikke båttilbudet opprettholdes betyr det fraflytting. Vi har ingen alternativ til å verken komme oss fra eller til øya, sier Ingvi Erlendson Luthersson.

Han er en av syv fastboende i Langfjordhamn i Loppa kommune i Finnmark.

– De evige truslene om endringer vi har hatt de siste årene tærer på livskvaliteten til folk. Nattesøvnen blir borte. Det er fortvilelse rett og slett.

Ingvi Erlendson Luthersson

Ingvi Erlendson Luthersson ber fylkespolitikerne revurdere hele kollektivtilbudet.

Foto: Privat / NRK

Les mer om budsjettforslag her:

– Vil bety slutten

– Dette er helt uakseptabelt. Kutt av hurtigbåttilbud til alle steder med mindre enn fem innbyggere vil bety slutten for mange av våre veiløse samfunn, sier ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss.

Hun uttaler seg på vegne av ordførerne i Loppa, Hasvik og Måsøy kommuner, som også rammes svært hardt av fylkesrådets kuttforslag.

De ber om en ny og helhetlig gjennomgang av kollektivtilbudet, og viser til Nordland hvor de har fått til en effektivisering av driften istedenfor å drive parallellkjøring.

Ifølge samferdselsråd Kristina Hansen vil det ikke vil gi nok innsparing.

– Det er vurdert, og noe parallellkjøring er inne i forslaget allerede. Noe er også umulig på grunn av kontraktsmessige hensyn, svarer Hansen.

Les mer: Må kjøre fra Sør-Norge til Nordkapp for å komme seg på jobb

Marianne Sivertsen Næss

– Det er ikke greit at våre veiløse samfunn skal ta den største kostnaden. Vi gjør alt vi kan for å være en attraktiv kommune, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss i Hammerfest kommune.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Som å leve på nåde

Ann-Kristin Kvalsvik driver fiskeproduksjonsanlegg i Akkarfjorden på Sørøya i Hammerfest. Hun blir ikke rammet av fylkesrådets innsparinger i denne omgang, men har kjempet for kollektivtilbudet i over ti år.

– Jeg vet hvordan det er å bo på et sted hvor det eneste kommunikasjonstilbudet blir kansellert, og du bare får beskjed om at det er slutt og du må pakke, sier Kvalsvik.

– Det er en evig kamp å aldri vite om de tør å satse eller ikke. Man lever på nåde.

I likhet med øyboer Ingvi Erlendson Luthersson og de fire ordførerne, mener Kvalsvik at det finnes flere alternativer til hurtigbåtkutt

– Å kjøre biler på hurtigbåt i Altafjorden istedenfor å bruke veien er også noe vi stiller oss veldig tvilende til. Hvorfor er det blitt sånn? Fylkeskommunen velger dyre løsninger og så går det ut over dem som ikke har noe alternativ, sier Kvalsvik.

Hammerfest

Nedleggelse av en rekke hurtigbåtanløp til steder med lav eller ingen fast bosetting forventes å gi en besparelse på 2 mill. kroner, helårseffekt 7 mill. kroner.

Foto: Allan Klo

Er ikke urolig

Samferdselsråd Kristina Hansen sier at hun har full forståelse for at både ordførere og innbyggere reagerer.

Hun mener likevel det fortsatt vil være mulig å bo og leve i fylket, samt drive næringsaktivitet.

– Jeg forstår at det skaper utrygghet at noe blir tatt bort før noe annet er klart, men vi vil finne en løsning på dette sammen med kommunene. Jeg er ikke urolig, sier Hansen (Ap).

Ingvi Erlendson Luthersson i Langfjordhamn håper imidlertid at fylkespolitikerne snur.

– Jeg håper de ser på ruteopplegget i Vest-Finnmark på nytt. At de effektiviserer det og kutter parallellkjøringen. Det er stort potensial for å spare millioner, hevder han.

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap)

– Vi ønsker å skape en trygghet for de fastboende, de skal ikke sitte helt isolert i sine småsamfunn i fremtiden, sier fylkesrådsleder for samferdsel, Kristina Hansen (Ap).

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Les mer: Øysamfunnet får ikke post, medisin eller mat: – Heldigvis har vi hermetikk

Flere nyheter fra Troms og Finnmark