Hopp til innhold

Anneli (18) og Maya (19) vil lære om sex og samliv: – Det blir glemt

Anneli og Maya etterlyser bedre seksualundervisning og større åpenhet rundt sex og seksualitet. Flere norske kommuner har ikke den lovpålagte ungdomshelsetjenesten.

Anneli Darbo og Maya Lorense Isaksen.

Anneli Darbo og Maya Lorense Isaksen, som går på videregående skole i Tromsø, skulle ønske det var mer snakk om seksuell helse på skolen.

Foto: Privat

– Tilbudet er ikke så bra som det burde vært. Jeg føler det blir litt glemt av, sier Anneli Darbo (18).

De to elevene på videregående skole i Tromsø mener flere voksne bidrar til tabu rundt sex og seksualitet. De opplever at de ikke kan snakke høyt om det på skolen.

– Vi snakket om samleie. Da var det en lærer som sa «det trenger vi ikke snakke om her i timen foran meg.» Hvorfor kan vi ikke snakke om det? Det er en helt naturlig ting, sier Maya Lorense Isaksen (19).

Jentene synes for mye av ansvaret ligger på ungdommen selv, og mener at de voksne må bli bedre på å ta kontakt med dem for å snakke om seksuell helse.

– Det burde vært større fokus på det på skolen. Vi må snakke mer om det og ikke gjøre det til et tabubelagt tema.

Store ulikheter i landet

Det er store ulikheter i tilbudet i ungdomshelsetjenesten rundt omkring i landet. Det kan Ann Karin Swang, leder for Landsgruppen av helsesykepleiere, bekrefte.

– Det er opp til hver enkelt kommune å fordele ressurser. Dem er vi mange om. Det er mangel på ressurser i hele tjenesten, og det gjør at det bare blir smuler igjen til helsestasjonen for ungdom.

Ifølge de nasjonale, faglige retningslinjene skal helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom i kommunen ha et system for internkontroll. Alle kommuner skal ha et helsestasjonstilbud for ungdom opp til 20 år.

– Mange kommuner har ikke det lovpålagte tilbudet. Nedprioritering og utydelige føringer fra nasjonale helsemyndigheter om ressurser, gjør at det blir et ulikt tilbud, påpeker Swang.

Ann Karin Swang

Ifølge Ann Karin Swang, leder for Landsgruppen av helsesykepleiere, er det flere kommuner i Norge som mangler helsestasjoner for ungdom.

Foto: Julie Bendiksen / NRK

1 av 5 kommuner har ikke egen helsestasjon for ungdom

I en kartlegging gjort av Sex og Samfunn kommer det fram at 1 av 5 kommuner i Norge mangler egen helsestasjon for ungdom (HFU). En kommune skriver dette i rapporten:

«Vi har ikke HFU per dags dato i vår kommune. Det ble lagt ned høsten 2019 på grunn av manglende ressurser i tjenesten.»

Av de kommunene som har egen helsestasjon, er det drøye 20 prosent som ikke har åpent hver uke. Åpningstidene varierer, men gjennomsnittlig ligger åpningstiden på 3,9 timer per uke.

For lite med én time annenhver uke

Swang i Landsgruppen av helsesykepleiere forteller at tilgjengelighet er avgjørende for at de unge i det hele tatt skal benytte seg av tilbudet.

– Vi ser at når tjenesten vår er tilgjengelig, både i helsestasjon for ungdom og i skolehelsetjenesten, så blir vi mye mer brukt. Én time åpningstid annenhver uke på en helsestasjon for ungdom, blir for lite, understreker hun.

Swang er enig med ungdommene. Seksuell helse må få mer fokus i skolen.

– At seksuell helse som er så viktig, får så lite fokus, synes jeg er merkelig. Vi sliter med å få mer enn to undervisningstimer. Det er alt som tilbys i mange kommuner.

Thomas Nordgård, leiar i Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark.

Thomas Nordgård, leder for Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, sier de har gitt innspill på hvordan seksualitetsundervisningen bør være.

Foto: Vilde Gjerde Lied / NRK

– Aldri vært bedre, men ikke god nok

Skolen har en sentral rolle i å lære ungdom om seksuell helse. Thomas Nordgård, leder for Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, forteller at seksuell helse er et mer komplisert pedagogisk tema enn andre temaer i skolen.

– Det er noe som angår alle, men som enkeltindivider. Det er privat og personlig, og ungdom er en sårbar gruppe. Her er det mange mulige fallgruver, sier han.

– Hvis ikke lærerne er komfortable med å snakke om sex og seksuell helse, hvordan skal elevene være det?

Det er vanskelig å forvente at elever skal være komfortable, når lærerne ikke er det. Seksualundervisningen i skolen har aldri vært bedre, men det betyr ikke at den er god nok, poengterer han.

Nordgård forteller at Utdanningsforbundet har gitt et tydelig innspill til hvordan de ønsker en helhetlig seksualundervisning.

– Vi ønsker at det skal etableres nasjonale ressurspersoner som skal bidra med dialog og råd til lærerutdanningsinstitusjoner. Her er det en vei å gå, understreker han.

– Bare vær åpen og ærlig

Skoleelevene Anneli Darbo og Maya Lorense Isaksen har troen på at tilbudet til ungdom kan bli bedre. De ser på helsestasjonen for ungdom som en trygg arena, og tror flere hadde benyttet seg av tilbudet om det var mer synlig.

– Jeg tror at helsestasjonen for ungdom hadde nådd ut til flere ungdommer om de var litt mer på sosiale medier, og om lærere og andre voksne hadde mer fokus på det, sier Isaksen.

Jentene har et råd til hvordan de voksne kan gå i møte med ungdommen.

– Bare vær åpen og ærlig, vis tillit, og at man kan snakke om alt uten at noe er galt eller feil å spørre om.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark