Hopp til innhold

Vil kaste styret i FeFo

De flår finnmarkingene med avgifter og bremser næringsutviklinga, mener Høyre.

Erling Fløtten, Tormod Bartholdsen og Inga Manndal

Erling Fløtten, Tormod Bartholdsen og Inga Manndal motarbeider finnmarkingenes interesser, mener Høyre.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Høyre vil fjerne de tre som i dag sitter som fylkeskommunens styrerepresentanter i Finnmarkseiedommen (FeFo).

Høyres fylkesordfører kandidat, Robert Gærne sier at styret i for mange saker har vært på kollisjonskurs med fylkestinget.

– De beveger seg i feil retning i forhold til det som var den opprinnelige meingen med FeFo. Da må vi gjøre noe, sier Gærnæ.

Det har vakt oppsikt at styret i FeFo har droppet den gamle grensa for utlendinger som vil jakte og fiske i Finnmark. I Statskogs tid fikk de ikke gå lenger enn 5 km fra riksveien. Nå er det fritt fram over hele vidda, og finnmarkingene har mistet fortrinnsretten sin.

Tar millioner fra Finnmark

Men for Robert Gærnæ er FeFos holdning til næringslivet mye viktigere:

– På Finnmarkskonferansen kom det fram at man skulle samle inn et femtitall millioner de neste årene. Da blir jeg skeptisk. Det er folk i Finnmark, bedriftene og kommunene som må gi det bidraget. Da vil FeFo virke næringshemmende, ikke næringsfremmende, sier Sjåstad.

Politikere i styret

– Kommunikasjonen med fylkestinget har nok vært for dårlig. Styret i Finnmarkesienodmmen bør være personer som også sitter i fylkestinget, og ingen av dem sitter i fylkestinget i neste periode.

I dag sitter Erling Fløtten fra Arbeiderpartiet, Tormod Bartholdsen fra Høyre og Inga Manndal fra SV som de tre fylkeskomunalt oppnevnte styrerepresentantene i Finnmarks eiendommen.

Klare ordrer

Robert Gærnæ

Robert Gærnæ vil gi klare ordrer til FeFo-styret.

Foto: Finnmark Høyre

Og som flere fylkestingskandidater fra andre partier har sagt tidligere, så mener også Robert Gærne at Fylkestinget nå må gi mye klarere beskjed om hva fylkeskommunens representanter i Finnmarkseiendommen skal jobbe for.

- De ordrene må styremedlemmene få igjennom et mye klarere styringsdokument som fylkestinget må utarbeide. Vi har hastverk i denne saken. Dette bør skje ganske kjapt etter valget, sier Gærnæ.

Han regner med å få støtte for forslaget på fylkestinget, ut fra det han har hørt andre partier si om saken.