Fikk avslag på rassikring rett før skredet

Rett før skredet i Lyngseidet skylte to boliger på sjøen, fikk Fjellskred i Troms avslag på en søknad om å rassikre Nordnesfjellet i samme område.

Nordnesfjellet

Overvåkingen av det rasfarlige Nordnesfjellet stoppes. Fjellet ligger rett over fjorden for rasstedet i Lyngen.

Foto: Tor Even Mathisen

Fjellskred i Troms er et prosjekt styrt av de rasutsatte kommunene Kåfjord, Lyngen og Storfjord.

Ordfører Bjørn Inge Mo (Ap) i Kåfjord kommune, som også er leder for prosjektet, var fredag på Lyngseidet for å møte ordføreren i Lyngen kommune, Hans Karlsen (Frp) for å diskutere avslaget. Én time etter møtet, gikk raset på Lyngseidet.

Store konsekvenser

Et ras på Nordnesfjellet – som ligger rett over fjorden for rasstedet i Lyngen kan skape 45 meter høye bølger i Lyngsfjorden. Staten gir ikke mer penger til overvåking av det rasfarlige fjellet.

Det er Olje- og energidepartementet har avslått klagen fra Fjellskred Troms om penger til drift av overvåkningen av Nordnes-fjellet.

Stopper overvåkingen

– Avslaget betyr trolig at vi mandag skrur ned utstyret og stanser overvåkningen, sa ordfører i Kåfjord Bjørn Inge Mo til NRK før raset gikk fredag.

Han var da svært skuffet over avgjørelsen og mener at Olje- og energidepartementet med dette prioriterer ned sikkerheten for folk i Lyngenfjorden.

Stortinget har bevilget 20 millioner kroner til overvåking av rasfarlige fjell, men Norges vassdrags -og energidirektorat valgte å ikke prioritere Nordnesfjellet i fordelingen av pengene.

Det er klagen på dette vedtaket som nå er avslått av olje-og energidepartementet.

45 meter høy tsunami

Dersom et ras går på fjellet vil 11 millioner kubikkmeter stein rase i sjøen. Det kan skape en 45 meter høy flodbølge som rammer Lyngseidet og Karnes.

Blant annet kommer nesten hele kommunesenteret Lyngseidet til å bli satt under vann.

Storfjord, Lyngen og Kåfjord har de siste fire årene fått 24 millioner kroner i statlig støtte til varslingssystemer ved Nordnes.

I år har kommunene fått bare 3 millioner.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen