Vil ikke omtale Gud som mann

Gyrid Gunnes er en uredd prest. Hun vil ikke omtale Gud som hankjønn, som hersker eller far.

Gyrid Gunnes

Gyrid Gunnes er ikke redd skriften på graffitiveggene og er ikke redd for å provosere.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Hun ønsker seg en kjønnsnøytral liturgi i kirka, der det guddommelige tilbes uten kjønnsidentifikasjon. Det har kostet henne mye motstand og sterke reaksjoner fra andre kristne, som mener hun er på villspor.

Men Gyrid Gunnes står stødig i motvind. Hun omtaler Gud som kvinne.

– Jeg har opplevd spørsmål som dette, sier hun: – Er det sant at du aldri omtaler Gud som mann? Når jeg nikker samtykkende, har jeg fått reaksjoner som denne: Å, det er bra! Så mange kjenner seg igjen i det jeg sier. De mangler kvinnebilder av Gud, de mangler en kvinnelig identifikasjon inn i dette viktigste området av livet: Det vi tror på.

Gyrid Gunnes

Presten stiller gjerne opp i en bygate for å lese tekstene sine.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Kvinnen som ikke vil omtale Gud som mann, er prest og kommer fra Tromsø.

Allerede som ung jente var hun opptatt av hvordan bildet av Gud ville framstå, hvis han ikke var en mannsperson, men en kvinne.

Hun kalte allerede den gangen den kvinnelige motparten til Kristus for Krista, og har gjennom hele sin prestegjerning vært opptatt av et feministisk perspektiv på kristendommen.

– En ting er å studere teologi og diskutere tekster som vi vet er preget av den tankegangen som var rådende da tekstene ble skrevet. Vi vet at Bibelen er preget av sine ulike forfattere og deres verdensbilder, sier Gyrid Gunnes.

Men å ta dette ut i sin prestegjerning og snakke om Gud som kvinne fra prekestolen, er en ganske annen ting.

– Det har kommet mange reaksjoner, og mange av dem er rene personangrep, sier hun.

Gyrid Gunnes

I NRK-dokumentaren vender Gyrid Gunnes tilbake til sin hjemby Tromsø.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Kanskje skulle man vente andre holdninger fra de medkristne. Men Gyrid Gunnes er kontroversiell, og har kjent hva motstand betyr. Det endrer ikke hennes syn på at dette er grunnleggende viktig.

Da hun var prest på Hamar, døpte hun to små jenter med kjønnsnøytrale ord. Det ble sterke reaksjoner. I NRK-programmet onsdag kveld, viser hun hvordan.

Hun har forlatt sin presterolle og er nå stipendiat på Diakonhjemmet. Hun skriver og gir ut bøker der hun endevender språk og vedtatte holdninger, provoserer og resonnerer.

I et av diktene sine, skriver hun at dersom Kristus hadde vært en kvinne, ville soldatene på vei til Golgata brukt helt andre skjellsord mens de spyttet på Guds datter. I moderne graffiti-språk ville de skrevet på tempelveggen at «Gud er ei fitte», sier Gyrid Gunnes.

Og dette faller mange tungt for brystet.

I Underveis-program i NRK2 kl. 1945 onsdag kveld møter du Gyrid Gunnes i fri dressur, mens hun leser fra bøkene sine, møter folk og reflekterer over sitt syn.

Hun vender tilbake til sin hjemby, Tromsø, som har gitt henne den grunnleggende ureddheten som preger henne. Blant søppelet på byens gamle molo, åpner hun nye dører med sitt friske og uredde språk.

Se Nett-TV: Her kan du se programmet (fra onsdag kveld)

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen