Hopp til innhold

– Media roper «ulv, ulv» når de skriver om ekstrem skredfare

Skiguider mener at stadige oppslag om ekstrem skredfare i media, kan bidra til at enkelte folk som ferdes i fjellet slutter å ta advarslene på alvor.

Espen Nordahl

Espen Nordahl er skiguide og driver med skredkursing.

Foto: Heidi Berg / Privat

– Når alle artikler om skred handler om ekstrem fare, så er det en fare for at noen slutter å høre etter. Det blir litt som gutten som ropte «ulv, ulv», mener den erfarne skiguiden Espen Nordahl.

Inne på en Facebookgruppe med fokus på ski og snøskred i Troms har det i helga rast en heftig diskusjon rundt hvordan media skriver om skredfare.

Her er to av innleggene som har kommet inn:

«Det gir ikke mening eller ønsket effekt å overdrive skredfare og konsekvenser av å gi seg ut i bratt snø. Det gir samme effekt som å si til sine barn "vær forsiktig" eller "kjør forsiktig" etc. hver gang de går ut gjennom døra. Nemlig tilnærmet ingen effekt! »

«Helt enig i at det er mye unødvendig skremselspropaganda i media nå, men ikke glem at de aller fleste skiløperutløste skred skjer når faregraden ligger på 3. Det heter tross alt "betydelig" skredfare.»

Varslet om skredfare

Søndag omkom en mann i 50-årene etter at han og en kamerat ble tatt av et snøskred på Kattfjordeidet i Tromsø kommune.

Det var en gruppe på tre skiløpere som utløste skredet. Tredjemann ble ikke tatt av skredet, og klarte sammen med andre frivillige som var i nærheten å grave fram de to.

Før helga skrev flere media, deriblant NRK om ekstrem skredfare i nord.

– Mediene overdriver

Aadne Olsrud

Aadne Olsrud driver som skiguide i Tamokdalen.

Foto: Privat

Aadne Olsrud var den som før helga delte en lenke hvor han uttrykte at han var oppgitt over hvordan media vinkler saker om skredfare.

Olsrud jobber som skiguide i Olsrud adventures i Tamokdalen og er skredobservatør for NVE. Han er enig med Nordahl.

– Jeg mener at mediene i mange tilfeller overdriver hvor farlig det er, og til slutt er det ingen som hører etter. Presisjonen av varslene forsvinner helt i bruken av ordet ekstrem, sier Olsrud.


Voldsom debatt

Han la ut lenken som et hjertesukk over hvordan media omtaler skredfare.

– Det ble jo en voldsom debatt rundt det, særlig etter alle skredhendelsene i helgen, sier Olsrud.

– Viser debatten som kom på Facebook at mange tar for lett på advarslene?


– Nei, men det vi mener er at den utbredte bruken av ordet ekstremt undergraver det budskapet vi har, sier Olsrud.

skred kattfjord

I dag var det befaring på skredstedet i Kattfjord.

Foto: Egil Jens Pettersen / NRK

Nordahl mener at media må ta i bruk fagtermene fra nettsiden Varsom.no, som bruker den internasjonale skalaen for skredfare.

– Tallene går fra en til fem, men flest mennesker omkommer i skred når faregraden er tre. Det er derfor viktig at man tar seg tid til å lese det som står om de ulike tallene. Da ser man at snøen gjerne er ustabil ved denne faregraden selv om været er fint, sier Nordahl.

– Bruk terrenget

Han var selv ute med utenlandske skiturister mandag, og tror folk flest er svært opptatt av å ta skredkurs og lære seg hvordan de går sikkert på topptur.

– Et nyttig tips er å studere kart og lære seg å bruke terrenget. Er man usikker på hvor ustabil snøen er, så er det lurt å holde seg til områder med mindre enn 30 grader helning, sier Nordahl.

Olsrud mener at det ikke er nok å kjøpe en skredsøker og søkestang for å redde livet i et snøskred, men at kunnskap er det aller viktigste.

– Selv ved en lavere faregrad er det mulig å bli tatt av skred. Derfor er vi opptatt av at man skal bruke fagtermene på riktig måte, sier Olsrud.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark