Krever fiskeriinspektører på alle trålere

– Det bør være fiskeriinspektører fast om bord på alle store, havgående fiskefartøyer, sier tidligere regiondirektør i Fiskeridirektoratet.

Arne Luther

Tidligere fiskeridirektør Arne Luther sier rederiene bør punge ut for faste inspektører på større fartøy.

Foto: NRK

– Det bør være fiskeriinspektører fast om bord på alle store, havgående fiskefartøyer, på rederiets regning.

Kravet kommer fra tidligere regiondirektør i Fiskeridirektoratet i Troms, Arne Luther.

– Kan avverge enorme skader

Han mener saken der en Aker-tråler dumpa flere tonn fisk i Barentshavet viser konsekvensene av når denne fiskeflåten bryter reglene. Derfor bør kontrollen av alle fartøyene skjerpes, mener han.

– Skadeomfanget kan bli enormt hvis ikke regelverket følges til punkt og prikke. Derfor mener jeg det bør være en eller to inspektører på hvert fartøy, på rederiets bekostning. Slik kan man være sikker på at vi sikrer bærekraftig utvikling i Barentshavet.

– Tvilsom holdning til reglene

I forrige uke avslørte NRK at en tråler fra Aker Seafoods nok en gang er tatt for fiskedumping. Mannskapet kutta da et hull i en overfylt trålpose for å klare å redde mesteparten av fangsten om bord.

Fra bransjehold har skipperen på tråleren fått støtte, fordi de mente han ikke hadde noe anna valg i denne situasjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fiskedumping

Dumpet 5000 kilo fisk: Arne Luther mener dumpinga fra en Aker- tråler som ble avslørt i forrige uke, viser at trålerflåten må følges mer nøye.

Foto: Fiskeridirektoratet

Arne Luther, med over 40 års erfaring fra Fiskeridirektoratet, mener derimot dette er den siste i en lang rekke saker hvor trålerflåten har en tvilsom holdning til regelverket.

– Tegnene blir for mange, det skjer ting på havet som ikke bør skje. Vi bør ta konsekvente av det, men vi gjør ikke det. Hylekoret som settes inn fra flåten når dette snakkes om gjør at man ikke vil gå lenger.

– Mistenkeliggjøring

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, støtter ikke Luthers forslag om faste fiskeriinspektører på alle havgående fartøyer. Han mener Luther med forslaget mistenkeliggjør en hel flåtegruppe.

– Luther kan ta ferie. Vi har et fiskeridirektorat i Tromsø som fungerer utmerket, sier Nilsen. Jeg er ikke tilhenger av slike ting. Vi har ingen indikasjoner på at det er nødvendig med faste inspektører, sier Nilsen.

– Vil ikke stigmatisere

Reidar Nilsen

Ikke enig: Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, tror faste inspektører vil mistenkeliggjøre trålfiskerne.

Foto: Arne Store / NRK

Administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund mener også Luther overdriver problemene med lovbrudd i havfiskeflåten.

– Det er synd at en flåtegruppe blir stigmatisert ut fra en enkeltepisode. Vi har en fantastisk dyktig gjeng skippere på havet, som gjør jovbben sin utmerket, så slik mistenkeliggjøring bør vi spares for.

– Trålflåten har seg sjøl å takke

Luther understreker likevel at lignende ordninger er blitt innført i andre land, blant anna Canada. Han mener havfiskeflåten har seg sjøl å takke, dersom ordninga blir innført.

– Det er klart at sånne fiskeriformer bør være under myndighetenes kontroll. Man må erkjenne hvor avhengige vi er av ressursene i havet, og ta vare på dem, sier Luther.

Direktoratet: – Ikke nødvendig

Men hos Luthers gamle arbeidsgiver, Fiskeridirektoratet, er det foreløpig liten stemning for å sende inspektører fast ut på alle fartøyer. Fiskeridirektør Liv Holmefjord synes dette er å gå or hardt til verks.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle egnede kontrollverktøy. Inspektører bruker vi til en viss grad, men så langt ser det ikke ut som det er nødvendig å gå til så omfattende skritt, sier Holmefjord.