Vil ha ambulansefly til Kautokeino

Befolkningen må til tider tåle «dødens venteværelse», som følge av lang avstand til sykehus. Det mener ordføreren, som vil ha luftbåren syketransport mellom hjembygda og sykehus.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

VIL HA FLYPLASS FOR DISSE: Ambulansepersonell i aksjon på Bodø lufthavn.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Johan Vasara

VIL HA LUFTBÅREN SYKETRANSPORT: Kautokeino-ordfører, Johan Vasara (Ap).

Foto: Liv Inger Somby

– Hos oss er det helt vanlig at eldre og syke må belage seg på opp til to dager i buss for å komme seg fra Kautokeino til sykehuset i Hammerfest.

Kautokeinoordfører, Johan Vasara, slenger dette innspillet inn i sykehus- og syketransportdebatten for Finnmark.

Finnmark fylkesting skal ved neste fylkestingsmøte behandle høringsinnspill til Nasjonal Transportplan for 2018 til 2029.

– Jeg blir overrasket hvis ikke ambulanseflyplass til Kautokeino kommer med her.

Vasaras utspill er en kommentar til en video som Finnmarkssykehuset nylig publiserte, som omtaler fylkets ambulansearbeideres utfordringer med vær og avstander.

(Se videoen nederst i artikkelen).

«Dødens venteværelse»

Kravet om luftambulanse til og fra Kautokeino har stått på dagsorden før, blant annet i 2011, ifølge Altapostens nettutgave.

Fra Kautokeino til Hammerfest sykehus er det i underkant av tretti mil langs landeveien – en biltur som tar rundt fire timer, forutsatt medgjørlig vær.

– For et par år siden hørte jeg om en eldre dame som havnet i Olderfjord i Porsanger i påvente av korresponderende buss til Hammerfest.

– «Dødens venteværelse» blir det visst kalt – en ventetid som strakk ut en allerede lang bussreise til tre dager, før vedkommende var hjemme igjen, skriver kautokeinoordføreren.

Ambulansefly. Lufttransport sitt fly.

Dette er et av ambulanseflyene som er i drift i dag.

Foto: Luftambulansetjenesten

Tror forslaget er realistisk

– Dette er ikke 20-åringer på interrail. Det er snakk om syke, eldre mennesker.

– Hvor realistisk tror du et krav om luftambulanse til Kautokeino er?

– Jeg anser muligheten for å etablere luftambulanseflyplass som veldig realistisk. Da er det nok vanskeligere med ordinære flyruter, iallfall innenfor dagens samferdselsrammer, skriver Johan Vasara til NRK.

Det neste fylkestingsmøtet i Finnmark er riktig nok avlyst på grunn av hotellstreiken, og fylkeskommunen jobber med å flytte møtet til ny dato.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Oda Viken

Få med deg kveldens Nordnytt med Oda Viken

Få med deg kveldens Nordnytt med Oda Viken