Hopp til innhold

Vil gi deg historiske hendelser på mobiltelefonen

Trondenes historiske senter tar i bruk ny teknologi for å gjøre historien mer tilgjengelig.

Studenter

Studenter har utviklet nytt dataprogram, fra venstre: Stine Grumhede, Bente Lien Nilsen, Kristoffer Johansen, avdelingsleder ved Trondenes historiske senter, Tore Einar Johansen og Tommy Wille.

Foto: Martin Mortensen / NRK

I samarbeid med studenter ved ingeniørhøgskolen i Oslo, har de utviklet et dataprogram for mobiltelefon, som gir deg informasjon om historien på akkurat det stedet du står.

Mye historie

Det var på Trondenes vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane, nevøen til Tore Hund, hadde sitt sete. Trondenes er også kjent fra 2. verdenskrig, med russefangeleiren, og Finnmarksleiren som ble et eget samfunn med 2000 innbyggere. Vi skal heller ikke glemme ærverdige Trondenes kirke, som er verdens nordligste middelalderkirke bygd i stein.

Informasjon om alt dette, skal du nå kunne få på smarttelefon, ut ifra hvor i terrenget du står, forteller avdelingsleder ved Trondenes museum, Tore Einar Johansen.

– Dette er en gammel drøm som går i oppfyllelse, sier avdelingslederen. Vi har i årevis jobbet med få formidlet historien gjennom digitale hjelpemidler. Teknologien vi har fått utviklet gir oss akkurat denne muligheten. Folk som går forbi her kan bruke sin egen mobiltelefon og få historien fortalt, mens de står på kulturminnet. De får opp bilder og kan også få fortalt historien med lyd.

Student Bente Lien Nilsen demonstrerer programmet som gir informasjon om kulturminnet.

Lavterskeltilbud

Det er studenter ved ingeniørhøgskolen i Oslo som har vært med å utvikle programmet. Informasjonen ligger i en brikke som er satt opp ved skiltet til kulturminne, forklarer student Kristoffer Johansen.

– Det er en blåtannsender som sender ut en adresse med lenker til innhold. Når du trykker på lenka som kommer du til en nettside med tilgang til både bilde, lyd og video, som forteller mer om stedet vi er på.

Teknologien er utviklet for å være et såkalt lavterskeltilbud. Det betyr at alle som har en smarttelefon vil kunne bruke det.

– Vi håper at vi nå skal kunne gi et tilbud også til folk som nødvendigvis ikke besøker museet, sier Tore Einar Johansen, som legger til at de er svært stolt over resultatet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark