Hopp til innhold

Nettavis vil filme festivaldeltagere

Når midnattsrocken starter førstkommende torsdag, skjer det mens nettavisen IFinnmark viser direktesendt video fra arrangementet. Ikke greit, mener Datatilsynet.

Luftfoto av Midnattsrocken.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er opptak som sveiper over hele området, noe som innebærer at man kan se folk gå på do, hvor folk skal kjøpe seg en øl og hvor folk skal danse og drikke. Det er noe som ikke har noe på nett å gjøre, og heller ikke etter hvordan loven er lagt opp, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

– For lite kunnskap rundt bruk av overvåkningskamera

Bjørn Erik Thon

- Dette har ikke noe på nett å gjøre, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Foto: Åsa Mikkelsen / Datatilsynet

Direktesendt festival

Det er nettavisen IFinnmark som står bak planene om å videostrømme den årlige musikkfestivalen Midnattsrocken i Lakselv førstkommende helg.

Redaktør i iFinnmark, Stian Eliassen, sier de har vært i kontakt med datatilsynet før de publisering. Avisa sier samtidig at de vil gjøre redaksjonelle vurderinger når det filmes nært, mens man vil ha utzoomede bilder med store utsnitt når kamera ikke betjenes.

– Ikke overvåkning

– Det er veldig viktig å understreke at dette ikke er en overvåkningsvideo. Midnattsrocken er en spesiell festival, hvor det bygges opp et helt samfunn på et område hvor det til daglig ikke finnes infrastruktur. Vi ønsker gjennom en webkameraløsning å vise oppbyggingen og oppladningen til festivalen. I tillegg vil vi ha sending gjennom festivalen, sier Eliassen.

Markedsføringssjef Stian Eliassen

- Det er veldig viktig å understreke at dette ikke er en overvåkningsvideo, sier konstituert redaktør i IFinnmark, Stian Eliassen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Går for langt

Til tross for dette, mener Datatilsynet at IFinnmark går for langt.

– Det er et viktig prinsipp i samfunnet at du skal kunne bevege deg rundt på offentlige steder uten å bli fanget opp på kamera, sier Thon.

Satte opp kamera på hytta - dømt for ulovlig overvåkning

Etter at Datatilsynet kom med sin kritikk, har avisen gått gjennom produksjonen og fjernet ett videoutsnitt som de mente var for nært. Bortsett fra dette, blir videostrømmen stående.

– Brennelvneset er et privat område så lenge Midnattsrocken disponerer området. Opptakene gjøres i forståelse med arrangørene, og de har gjort sine folk oppmerksomme på dette, sier Eliassen.

Kameraovervåking - hva er lov?