Hopp til innhold

Vil få ut felles informasjon for å hindre skredulykker

Politimesteren i Troms og flere andre aktører hadde onsdag møte med Lyngen kommune for å finne ut hvordan de kan hindre flest mulig skredulykker. – Et svært viktig møte, sier ordføreren i Lyngen.

Lyngsalpan

Lyngsalpan er et svært populært sted for skiturister, men også lunefullt når det gjelder skredfare.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Mars er høysesong for topptursesongen i Lyngen. Antall turister som kommer for å kjøre i de mektige Lyngsalpene øker stadig, samtidig som klimaendringene gjør at skredfaren også øker.

Ordfører Sølvi Jensen inviterte derfor politimesteren i Troms og andre aktører til et møte onsdag.

Sølvi Jensen, ordfører Lyngen

Ordfører Sølvi Jensen i Lyngen mener det er viktig med felles informasjon fra aktørene.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Bakgrunnen for møtet var at jeg ønsket at vi kunne sitte rundt et bord for å prate om de felles utfordringene vi har. Spesielt dilemmaet med at det kommer flere turister hit, samtidig som skredfaren øker, sier Jensen til NRK.

For bare tre uker siden omkom en tysk turist i et skred i Lyngsalpene, og for tre år siden omkom fem franske turister i et snøskred rett over fjorden.

– Må sette seg inn i de spesielle forholdene

Både politimester Ole B. Sæverud og lensmannen i Lyngen var til stede. Det var også representanter fra Lyngen kommune, hjelpekors og aktører fra turistnæringen.

– Vi ble enige om å gå ut med en felles informasjon til de som kommer til Lyngen for gode opplevelser. Slik at de kan bli flinkere til å sette seg inn i de spesielle fjell- og snøforholdene her. Så raskt som mulig vil vi få informasjonen ut på strategiske plasser, sier Sølvi Jensen.

Ordføreren ser for seg informasjon både på plakater og skjermer, på plasser som fergene i området, i første omgang.

– På sikt vil vi også se på mulighetene for en egen app og et kart med egen informasjon. Det er mange ting vi kan gjøre. Det viktigste er at det blir en felles informasjon.

Magic Mountain Lodge

Magic Mountain Lodge i Lyngen merker at turistsesongen er i gang for fullt.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Uhyre viktig

Ordfører Sølvi Jensen har god tro på at aktørene vil bli ening om finansiering av prosjektet.

– Det er ikke det som bekymrer meg nå. Det viktigste er hvordan vi skal få ut informasjonen på en gode måte slik at vi hindrer flest mulig ulykker. Dette er viktig forebyggende arbeid.

Jensen vil gjerne at turiststrømmen fortsetter, og mener derfor at møtet var svært viktig.

– Jeg synes dette arbeidet er uhyre viktig. Vi ønsker at folk fra hele verden skal komme hit for å få gode opplevelser i fjellet, men da må vi også tenke videre på hvilke konsekvenser det kan få.

Se video om turister og skredfare i Lyngen:

Tyske skiturister tar på seg skiutstyr, pakker ut og inn av bil, gjør seg klar for skitur. Sjekker skredvarsler. Innehaver av Magic Mountain Logde Henrika Løngren lager middag. Ordfører Sølvi Jensen står på kontoret og ser ut av vinduet.