Russerne vil diskutere fiskevernsonen

Det statlige Fiskeridirektoratet i Russland ønsker å diskutere fiskevernsonen rundt Svalbard, og det de mener er forskjellsbehandling mellom norske og russiske fiskere.

Sapfir 2

Sapfir to ligger fremdeles til kai i Tromsø etter pågripelsen ved Svalbard.

Foto: Nils Mehren / NRK

Fiskeridirektoratet i Russland mener, ifølge TV Murman, at pågripelsen av tråleren «sapfir 2» vil få betydning for det forestående møtet i den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen. Møtet begynner i Kaliningrad i neste uke.

Det er ikke kvotestørrelsen i Barentshavet, men fiskevernsonen rundt Svalbard, og den ulikheten for loven som den norske Kystvakten utøver der som vil bli det viktigste temaet, melder TV Murman.

Russiske myndigheter har reagert sterkt på at den russiske tråleren «Sapfir 2» ble tauet inn til Tromsø etter at den ble tatt for ulovlig dumping av fisk innenfor fiskevernsonen på Svalbard.

Roer gemyttene

Samtidig er det noen russiske politikere som ønsker å roe gemyttene etter pågripelsen.

– Dette er ett tilfelle, som man må forholde seg rolig til. Vi har organer som har fullmakter til å jobbe med denne saken. Vi må gå bort fra de følelsesmessige handlingene, sa viseformann i den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, på en pressekonferanse i Murmansk denne uken.

Venter på forelegg

Kapteinen på «Sapfir 2» er avhørt, og rederiet og mannskapet venter nå på eventuelle forelegg for fiskedumpingen.

– Når forelegget kommer, kan rederiet velge å vedta det eller ikke. Dersom de stiller garanti, kan båten gå fra Tromsø allerede i morgen, sier advokat Sergej Sennikov, som representerer båtens rederi.

Skipets maskinsjef og styrmann nektet å la seg avhøre av politiet, da de ikke fikk ha advokat til stede.