– Det er hjerteskjærende å høre lammene skrike etter moren, sier Laila Myrhaug i Bardu
Bjella og alarmen er alt hun har igjen etter en av sauene hennes som ble drept av bjørn. Nå er jakta avsluttet, uten at bjørnen ble skutt.
MISTET SAU: Laila Myrhaug, bonde i Bardu.
Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRKVil ha drone
Bjørnen som har drept et stort antall sauer i Troms fikk tirsdag landbruksorganisasjonene og Fylkesmannen i Troms til å møtes for å diskutere hva som må gjøres. Her mente mange at drone og helikopter er et mulig tiltak for å oppspore bjørn.
VIL BRUKE DRONE: Håvard Gangsås, rådmann i Bardu
Foto: Eric Kama Steinberg / NRKBlant dem som på møtet er enig i at ny teknologi må tas i bruk, er Håvard Gangsås, rådmann i Bardu kommune.
– Kan vi søke etter folk med drone, tror jeg også vi kan søke etter bjørn med drone. Det er ressurseffektivt, i alle fall i terreng som er ulendt og med høyt gress. På sikt tror jeg faktisk teknologien kan skille mellom bjørn og sau, når det kommer inn data på hva dronen ser ut i skogen, sier han.
Kritiserer SNO
Bondeorganisasjonen mener Statens Naturoppsyn reagerte for seint overfor bjørnen.
BYRÅKRATI: Thomas Johansen i SNO sier det må byråkrati til for at de kan felle bjørn.
Foto: Eric Kama Steinberg / NRK– Det mener jeg. SNO burde inn fra dag 1. De er den forlengede arm til miljødirektoratet, og skal påse at vi kan ha beitedyr, og man skal ikke trenge å be om bistand for at de skal komme, sier Frank Valø, leder av rovviltutvalget i Troms bonde- og småbrukerlag.
– I en slik situasjon er det fylkesmannen som gire skadefellingstillatelse. Dersom vi skal ut og overta fellinga må det komme et vedtak fra våre overordnede som er Miljødirektoratet, sier Thomas Johansen, rovviltkoordinator ved Statens naturoppsyn.
Et av kadavrene som er blitt funnet i Bardu.
Foto: Laila Myrhaug100 lam morløse
Bjørnen har herjet de siste ukene i Troms. Bare i løpet av én enkel natt i juni skal bjørnen ha drept og skamfert nærmere 50 sauer. Totalt har det blitt funnet rundt 60 døde sauer i Bardu, som betyr at omtrent 100 lam er blitt morløse.
Et skytelag har vært på jakt etter bjørnen uten hell, og Bardu kommune har fått avslag på en søknad om å få bruke helikoptre fra Forsvaret for å finne slagbjørnen.
De som deltok under tirsdagens møte var representanter fra Fylkesmannen, Rovviltnemnda, Bardu kommune, Mattilsynet, Statens naturoppsyn samt organisasjonene Troms Sau og Geit, Troms bonde- og småbrukerlag, Troms bondelag og Bardu sauesankerlag opp i Tromsø.