Hopp til innhold

Vil bruke 50 millioner på ny grensestasjon

Arbeiderpartiet foreslår å bruke 50 millioner kroner til å bygge ny grensestasjon på Storskog, og håper byggingen kan være i gang allerede neste år.

Grense Storskog

Når Arbeiderpartiet legger frem sitt alternative statsbudsjett i morgen klokken ni, vil de foreslå at det bevilges 50 millioner til bygging av ny grensestasjon på Storskog.

Foto: Kai Erik Bill / NRK

– Nå er det på tide at politikerne skjærer gjennom. Dagens stasjon har vært for liten altfor lenge, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen vil at det skal bygges ny grensestasjon på Storskog. Hun mener Norge må bygge for fremtiden.

Foto: Scanpix

Pedersen vil nå ha en avklaring på byggingen av ny grensestasjon. Hun vil også at planleggingen skal være ferdigstilt i 2016, og at selve byggingen også skal starte til neste år.

– Dette er et behov man har visst om i flere år.

Bygging av ny grensestasjon på Storskog har vært diskutert i mange år, men fordi kostnaden er estimert til rundt 750 millioner ble det bestemt å lage en konseptvalgutredning.

Når Arbeiderpartiet legger frem sitt alternative statsbudsjett i fredag morgen klokken ni, vil de foreslå at det bevilges 50 millioner til bygging av ny grensestasjon på Storskog.

Må bygge for fremtiden

– Det har vært utredninger om grunnforhold, bomber og granater. Det kom en konsulentrapport i forrige uke som var veldig nedslående, sier Pedersen.

Et konsulentfirma anbefaler at alle planene om en moderne gresenstasjon blir lagt på is. Det avslørte iFinnmark.

Holte Consulting leverte sin konseptvalgutredning (KVU) for ny sivil grensestasjon 30. september.

På kort sikt mener konsulentselskapet at det er bra nok med midlertidige tiltake for 3 millioner kroner. Begrunnelsen er at russerne ikke ser ut til å realisere utbyggingen på sin side av grensa.

Er det da økonomisk forsvarlig å bruke så mye penger på en ny stasjon?

– Vi må forutsette at vi klarer å stoppe tilstrømmingen av asylsøkere som ikke har behov for beskyttelsen i Norge. Men uansett så må vi ha ambisjoner på vegne av det norsk-russiske samarbeidet, mener Pedersen.

Hun ser for seg store muligheter både innenfor fiskeri, havbruk, olje og gass, og annen næringsvirksomhet.

– Selv om det i dag er mindre trafikk over grensa på grunn av fallet i rubelen og på grunn av sanksjoner, så må vi planlegge for at fremtiden ser annerledes ut. Grensestasjonen er viktig for infrastrukturen i samarbeidet med Russland og i vår nordområdepolitikk, derfor må vi bygge for fremtiden.

PST frykter ikke terror

Bygging av ny grensestasjon på Storskog har vært diskutert i mange år, men fordi kostnaden er estimert til rundt 750 millioner ble det bestemt å lage en konseptvalgutredning.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fokuserer ikke på ny grensestasjon

I Stortingets spontanspørretime onsdag fikk utenriksminister Børge Brende spørsmål om flyktningkrisen, og spesielt situasjonen rundt Storskog grensestasjon.

Helga Pedersen stilte også spørsmål om når det kommer en ny grensestasjon på Storskog. Det var et spørsmål utenriksministeren ikke satte pris på.

– Brende sa at en ny grensestasjon på Storskog er det regjeringen har mist fokus på nå. Det var ikke direkte oppmuntrende, men vi kommer uansett til å fremme vårt forslag fordi vi mener det er riktig.

Pedersen sier at de også tar dette kravet med seg inn i forhandlingene med regjeringspartiene, og de andre partiene på stortinget. Hun håper på at de får tilslutning til forslaget.

– Hvorfor tror du regjeringen er så «lunken» til forslaget?

– Det er ikke lett å svare på det. De har tilnærmet seg nordområde politikken med slagordet: «Fra dialog til handling». Det er nok ment som et retorisk spark til Jonas Gahr Støre som utenriksminister. Nå har situasjonen på Storskog vist at det er behov for både dialog og handling. Når det gjelder bygging av ny grensestasjon så trenger vi handling!