Hopp til innhold

Vil bedøve og flytte plagsom isbjørn

Natt til mandag tok den seg inn på hotellet der det oppholdt seg folk.

Isbjørn

Isbjørnen har gjentatte ganger oppsøkt bosettingen ved Pyramiden på Svalbard, og har ikke latt seg skremme av verken helikopter eller bil. Nå vil den bli forsøkt bedøvet og flyttet av Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt. Bildet av bjørnen er tatt av en sysselmannsbetjent da den kom på uønsket besøk torsdag i forrige uke.

Foto: Arild Lyssand, Sysselmannen

Sysselmannen på Svalbard har gjentatte ganger de siste dagene blitt tilkalt for å skremme vekk en plagsom isbjørn.

– Vi har skremt den bort gang på gang, men den fortsetter å komme tilbake. Da må vi løse problemet med å bedøve den og flytte den vekk fra området, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

De til sammen fjorten menneskene som bor i byen Pyramiden på Svalbard har over en tid følt seg truet, da en nærgående isbjørn stadig vender tilbake.

Den har så langt ikke angrepet mennesker, men vender stadig tilbake til bosettingen og har til og med tatt seg inn i bygninger.

Torsdag i forrige uke fikk sysselmannsbetjent Arild Lyssand tatt flere bilder av den nærgående isbjørnen, da den igjen kom inn i byen.

Isbjørn

Bosettingen Pyramiden har fått navnet sitt av fjellet med samme form som ligger like ved. De fjorten som for tiden bor der er relativt isolert, da nærmeste bosetning er i Svalbards administrasjonssenter Longyearbyen, 50 kilometer lengre sør.

Foto: Arild Lyssand, Sysselmannen

Forsøkt å skremme med helikopter

Sist gang bjørnen kom på uønsket besøk var natt til mandag, da den tok seg helt inn på hotellet hvor det oppholdt seg folk.

Denne gangen klarte de heldigvis å skremme den vekk på egenhånd. Da Sysselmannens folk kom til stedet kunne de se den spasere vekk fra området.

– Når de får isbjørn inn i huset der de bor så er det potensielt en veldig farlig situasjon, sier Sæther.

Sysselmannen har også en rekke ganger sett seg nødt til å ta i bruk både helikopter, bil og andre «skremmemidler» for å jage den vekk fra bosettingen. Etter siste hendelse er nå begeret fullt.

Vil fjerne den permanent

På Sysselmannens nettsider står det at man etter siste isbjørnbesøk har besluttet å fjerne isbjørnen helt vekk fra bosettingen. Med assistanse fra Norsk Polarinstitutt vil de forsøke å bedøve isbjørnen, for så å transportere den helt vekk fra området med helikopter.

Det er bare et problem. Etter at Sysselmannen tok beslutningen om å fly bjørnen vekk fra bosettingen kan det virke som om bjørnen har luktet lunta.

Tirsdag søkte nemlig Sysselmannen etter bjørnen med helikopter i en og en halv time, uten at den lot seg lokalisere.

– Nå må vi vente og se hva som skjer. Kommer den tilbake skal folkene som bor der ringe oss umiddelbart, og vi må komme oss til Pyramiden så raskt som mulig, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til NRK.

Siste kjente holdepunkt for isbjørnen var 20 kilometer i luftlinje fra Pyramiden. Det vil bli gjort nye forsøk hvis bjørnen nærmer seg bosettingen på nytt.

Isbjørn

Etter at Sysselmannen tok beslutningen om å fly bjørnen vekk fra bosettingen kan det virke som om bjørnen har luktet lunta. Den har siden ikke vært å se i Pyramiden eller i området rundt. Det vil bli gjort nye forsøk på å bedøve bjørnen dersom den nærmer seg bosettingen på nytt.

Foto: Arild Lyssand, Sysselmannen