Hopp til innhold

Vil hindre fraflytting i nord: – Be en søring på kaffe

Som flere andre byer i nord sliter også Kirkenes med fraflytting. Nylig bikket innbyggertallet i Sør-Varanger under 10.000, dette ga Bernt Nilsen en ide. Han vil prøve å få byen til å ta tilflytterne bedre imot.

Andreas Loewe og Kaia Gamnes Sneltvedt har valgt å bo i Kirkenes heller enn Oslo.

Andreas Loewe og Kaia Gamnes Sneltvedt har valgt å bo i Kirkenes heller enn Oslo.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

– Jeg tror at det er viktig uansett hvilken sammenheng i livet at man blir sett som menneske. Da trives man bedre og omgås bedre med andre. Vi har litt problemer med å holde folketallet oppe.

Derfor tror Nilsen at en måte å gjøre noe med det på er å få de som kommer til byen for å jobbe kortere eller lengre perioder til å trives bedre.

Med slagordet «Be en søring på kaffe» har han åpnet døren og invitert inn de tilflyttende. Nå håper han resten av byen vil hive seg på initiativet.

Bernt Nilsen har tatt initiativ til å invitere de nyinnflyttede på kaffe

Bernt Nilsen har valgt å åpne døren for å invitere nyinnflyttede på kaffe i håp om at flere har lyst til å bli boende lenge.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

– Mindre by, mer tid

Til tross for at mer enn 300 personer har flyttet til Sør-Varanger hvert år de siste ti årene har det totale antallet innbyggere gått ned. I 2020 flyttet 504 innbyggere ut av kommunen. I følge SSB.

Siden 2001 har vi blitt nesten 900.000 flere i Norge, men Nord-Norge har bare hatt en vekst på 19.000 innbyggere de siste 20 årene.

Utflyttingen fra Nord-Norge til Sør-Norge har vært på over 3.200 personer de siste 12 månedene, men landsdelen reddes av en innvandring på nesten 2.000 personer.

Be en søring på kaffe

Ellen Gamnes serverer kaffe til de nyinnflyttede på besøk.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

Kaia Gamnes Sneltvedt og kjæresten, Andreas Loewe, flyttet til Kirkenes etter å ha fått jobb ved sykehuset. Denne kvelden tar de kaffen hos Nilsen.

– Dette er jo en måte å bli kjent med de lokale, man får et innblikk som er viktig, og danner bekjentskaper for å starte å gro noen røtter, som forhåpentligvis gror dypt, sier Gamnes Sneltvedt.

De synes ikke det er utfordrende å få ta del i lokalsamfunnet, men mener boligmarkedet i byen er det mest utfordrende.

– Hvis man er usikker på hvor lenge man skal bli så hiver man seg ikke ut på boligmarkedet, og da leier man bare, da blir det jo lettere å dra, forteller de.

- Å flytte til et mindre sted har gitt oss mer tid, forteller Kaia Gamnes.

– Å flytte til et mindre sted har gitt oss mer tid, forteller Kaia Gamnes Sneltvedt.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

Paret skulle bare bli halvannet år, gjøre ferdig turnusen og flytte sørover. Men etter å ha fått to barn syntes de det ble rart å skulle flytte.

– Livet har bare blitt til på veien.

De opplever å ha mer tid i en liten by.

– Man skulle ikke tro det, men det er korte veier. Spesielt i Kirkenes. Når du kommer utenfor Kirkenes er det noe annet, ler Loewe

Mener mindre sted gir større muligheter

Vilde Kvammen og Tore Olsen har flyttet til Kirkenes fra Alta med sine to barn. De er veldig glade for engasjementet Nilsen jobber for å få i gang.

Hun tror det kan være vanskelig å treffe nye venner på et nytt sted, spesielt om man ikke har barn.

– Jeg tror alle har tid til å invitere en ny kollega hjem. Det er noe annet enn å sitte på pauserommet på jobb, sier Vilde Kvammen

Tore Olsen blar gjennom en bok om lokale attraksjoner

Tore Olsen blar gjennom en bok om lokale attraksjoner. – Jeg har flyttet mye frem og tilbake til Kirkenes, forteller han.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

Sammen med de andre på kaffebesøket går praten raskt over i hva slags andre tiltak man kunne gjort for å gi flere muligheten til å finne seg en mer permanent plass i byen.

– På en liten plass har man større muligheter til å få være med på å få ting til å skje, mener Kvammen.

Be en søring på kaffe

Sør-Varanger er som mange andre kommuner i Finnmark, preget av mye fraflytting. Mange kommer likevel for å jobbe i en periode. De vil Nilsen ta bedre imot.

Foto: Karen Gjetrang / NRK

En forventning om at folk ikke skal bli

– Jeg er opptatt av at vi ikke bare klager på hva alle andre skal gjøre, at det er kommunen eller staten sitt ansvar. Det her er en ting som vi alle kan gjøre i vårt nærmiljø. Og få til en forandring, sier Nilsen.

Nilsen tror at mange har en forventning om at de som kommer kun skal bli en kort stund, og tror derfor det kan være vanskelig for dem å føle seg ordentlig inkludert.

– Man blir litt motløs av og til fordi man forventer at folk som kommer hit ikke skal bli, og det verste jeg hører er når det kommer nye personer til byen som blir spurt om hvor lenge de skal bli, sier Nilsen.

Han mener det er viktig å inkludere tilflytterne, uansett hvor lenge de planlegger å bli.

Ørjan Kvammen Olsen og Bernt Nilsen under kaffebesøket

Ørjan Kvammen Olsen og Bernt Nilsen fant en av Nilsens oppfinnelser under kaffebesøket

Foto: Karen Gjetrang / NRK

LES OGSÅ: Øde bygder har igjen fått lys i vinduene

LES OGSÅ: Flere flytter ut fra Tromsø: – Økonomisk umulig å kjøpe bolig til en familie her