Hopp til innhold

På nettkurs for å avdekke vold mot barn

Barnehageansatte i Tromsø kommune skal avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn ved hjelp av nettkurs.

Leker

Barnehageansatte i Tromsø skal avdekke flere voldssaker mot barn.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Det er Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, RVTS Nord, som skal lage kurset. Våren 2015 skal det være klar til bruk.

Hensikten er å gjøre kommunens barnehageansatte bedre i stand til å avdekke disse kriminelle handlingene mot barn, sier senterleder for RVTS Nord, Elin Hartvigsen.

– Det viktigste er å gi barnehageansatte økt trygghet og kompetanse. For eksempel tenker jeg at de skal lære å se tegn på familievold. Lære seg å ta den vanskelige samtalen med barn uten å legge ord i munnen på dem. Eller snakke slik at barna forteller den historien de har i sitt eget hode, sier Hartvigsen.

Statistisk sett regner Tromsø kommune med at 350 barn utsettes for vold og overgrep. Det er beregninger som er gjort kombinert med nasjonale undersøkelser. Spørsmålet er om barna blir sett, og om de får hjelp tidlig nok.

– All forskning viser at det er helt avgjørende å hjelpe barn så tidlig som mulig. Å leve med vold er skadelig og bør stoppes fortest mulig, sier Hartvigsen.


– Kunnskap er ferskvare

Wenche Figenschow gir Tromsø kommune råd i forhold til forebyggende barnevern. Hun forteller at de ansatte selv har etterlyst mer kunnskap om tema.

– Vi har lokale undersøkelser som viser at det er behov for, og det etterspørres kunnskap om vold i nære relasjoner i fagmiljøene. Dette er jo også noe som er anbefalt av myndighetene.

Figenschow sier at de siden 2011 har arrangert halvdags kurs med dette tema for barnehageansatte. Men kommunen har ansvar for rundt 100 barnehager og dermed behov for en mer moderne kursform.

– Nettbasert skolering vil kunne gi flere et tilbud. Dessuten vil kurset hele tiden oppdateres med ny kunnskap av RVTS, sier hun.

Flere vil få hjelp

Ole B. Sæverud

Ole B. Sæverud, politimester i Troms.

Foto: NRK

Både Wenche Figenschow og Elin Hartvigsen er enige om at et slikt kurs vil føre til at flere overgrep blir avdekka.

– Jeg tror at det kan hjelpe og tror at saker som burde vært meldt til barnevernet blir det, sier Hartvigsen.

RVTS reiser i dag rundt og underviser i alle kommuner de har ansvaret for. Det vil si 88 kommuner i nord og helt opp til Svalbard. Dersom pilotprosjektet i Tromsø kommune blir vellykka skal nettkurset også spres til disse kommunene.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, er svært glad for at de som jobber i direkte opp mot barn, i første ledd, får mer kunnskap om vold mot barn. Han har tidligere jobbet mye med disse sakene som statsadvokat i Troms og Finnmark.

– Jo tidligere volden blir oppdaget og barna hjulpet, jo bedre er det. Ser vi tilbake på «gamle saker» så ser vi hvor viktig det er at barnehageansatte kan nok og føler seg trygge på å melde fra. Dette samarbeidet mellom Tromsø kommune og RVTS er jeg veldig glad for, sier Sæverud.