Selskapene Odfjell Oceanwind, Source Galileo Norge og Vår Energi står bak havvindprosjektet.
Administrerende direktør Gunnar Birkeland i Source Galileo sier selskapene har sett på behovet for kraft i Hammerfest-regionen.
Birkeland mener de har funnet ei rask løsning som går ut på å knytte havvindkraft til kabelen som går fra Goliat-plattformen til land.
Source Galileo samarbeider allerede med Vår Energi, selskapet som utvinner olje på Goliat-feltet. Han sier havvindprosjektet kan være på plass i 2026 eller 2027, men da må en del rammebetingelser komme på plass.
Vil unngå konflikt med fiskerne
OLJE OG VIND: Gunnar Birkeland og Source Galileo Norge vil satse på havvind i tilknytning til Goliat-feltet.
Foto: Allan Klo / NRKDet er Odfjell-rederiet som har jobba med den tekniske løsninga for vindkraftverket til havs.
Birkeland sier de ønsker å unngå konflikter med fiskerne.
– Vi har plassert turbinene på en måte som ikke kommer i konflikt med fiskeriene.
Ifølge Birkeland er det politikerne som må gjøre det mulig å ta neste steg, blant anna når det gjelder konsesjons- og rammevilkår.
Liker det han hører
Ordfører Terje Wickstrøm (Ap) i Hammerfest er positiv til planene.
– Jeg liker at vi snakker om ny kraftproduksjon. Det har vært en mangelvare i debatten – så langt.
Han har etterlyst ny kraft, og nå er det på veg inn i debatten. Det kan også gi et sterkere dytt i ryggen til dem som jobber for å få bygd 420 kilovoltslinja (kV) til Hammerfest.
Kan håndtere prosjektet
Ifølge planene skal det bygges fem havvindturbiner i tilknytning til Goliat-feltet. Direktør Gudrun Rollefsen i Hammerfest Energi sier selskapet kan håndtere strømmen som skal føres i land med dagens infrastruktur.
Gudrun Rollefsen er direktør i Hammerfest Energi. Hun opplyser at hun tror planene bidrar til å tilføre Finnmark ny fornybar energi.
Foto: NTB– Det er et relativt lite prosjekt. Jeg har oppfatta dette som et testprosjekt og et forarbeid til noe som blir større.
Hun liker planene og setter pris på at det gjøres noe for å skaffe fornybar kraft til Finnmark.
– Dette må vi heie fram!
Rollefsen er også glad for at de som planlegger prosjektet har dialog med fiskerne og andre interessenter.
– Det må vi være nøye med framover, slik at vi ikke får samme debatt om havvind som vi har hatt om vindkraft på land, sier hun.
Fiskarlaget vil tenke seg om
Seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg bekrefter at Norges Fiskarlag har hatt dialog med gruppa som ønsker å bygge vindkraftverk til havs og knytte det til infrastrukturen på Goliat-feltet. Fiskarlaget har verken sagt ja eller nei til prosjektet.
– Den siste tida har det kommet flere utspill om vindkraftverk til havs. Derfor ønsker vi å sette en fot i bakken og tenke oss om, både i denne saken og alle de andre områdene NVE har foreslått, sier han.
Sandberg understreker at Fiskarlaget ikke er mot all vindkraftutbygging til havs.
– Vi sier ja der havvind ikke kommer i konflikt med fiskeriene, noe vi blant anna har gjort i Nordsjøen og deler av Hywind Tampen.