Hopp til innhold

Vil «brennmerke» russisk miljøversting

Ordfører i grensekommunen Sør-Varanger ber klima- og miljøministeren om hjelp til å gå etter russisk oligark for å stanse den store forurensninga fra Nikel.

Nikel-verket i Russland

De siste månedene har det blitt rapportert økte utslipp av svovel og tungmetaller fra smelteverket i byen Nikel. Utslippene kan også påvirke miljø og helse på norsk side av grensen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Forurensningen fra Russland er den viktigste miljøutfordringen Norge har ved

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune, er bekymret over de økende utslippene fra anleggene i Nikel og Zapoljarnij på den andre siden av grensen til Russland.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

siden av den generelle klimautfordringen. Arbeidet med å få slutt på dette må etter min mening ledes av miljøvernministeren, sier Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune.

På dataskjermen har han hentet frem et brev til klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Temaet er kommunens problematiske nabo – den russiske industrigiganten Norilsk Nickel. Nå ber han Helgesen om å ta grep.

– Jeg skriver i brevet at dette må vi ta på alvor og man må gå etter eierne, sier han.

– Vi har hatt gode samtaler med russiske myndigheter, og det skal vi fortsette med, men vi er nødt til å «brennmerke» de som faktisk står for forurensningen.

Her kan du se hvor mye forurensing som kommer over grensa fra Russland:

earth.nullschool.net

Her kan du se hvor mye forurensing som kommer over grensa fra Russland. Ut i fra denne skjermdumpen i august, ser en at det er høy konsentrasjon av svovelsioksid som kommer inn over Øst-Finnmark.

Foto: earth.nullschool.net / Skjermdump

– Tjener milliarder på forurensning

Norilsk Nickel driver et smelteverk bare 8 kilometer fra den norskrussiske grenselinjen. De har blitt sterkt kritisert for utslipp av svovel og tungmetaller i flere tiår, utslipp som også merkes på norsk side av grensen.

RUSSIA-NORILSK/ Interros President Potanin answers journalists' questions during the Reuters Russia Investment Summit in Moscow

Vladimir Potanins selskap Interros er en av hovedaksjonærene i gruveselskapet Norilsk Nickel.

Foto: STAFF / Reuters

En av hovedeieren av selskapet er Russlands rikeste mann – oligarken Vladimir Potanin, som ifølge Forbes har en formue på 12,6 milliarder dollar.

Det er Potanin ordføreren i Sør-Varanger nå ønsker å «brennmerke».

– Jeg skriver i brevet at man må ha et direkte fokus på eierne av Norilsk Nickel og at vi på en måte må «brennemerke» Vladimir Potanin, sier han.

– Han og de andre eierne er mennesker som tjener milliarder på å forurense i Arktis. Vi må fortelle omverdenen om det, de må nevnes med navn. Det er mitt poeng.

Han ønsker også å få til et møte med Potanin.

Nikel

Nikel er den russiske byen som ligger nærmest Norge, byen ligger ca 8 km fra grenselinja, og avstanden mellom Nikel og Kirkenes er bare 40 km. Slik så vegetasjonen ut rundt Nikel-verket i byen på starten av 2000-tallet.

Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / Scanpix

– Vi får ingen klare svar

Men departementet på sin side har liten tro på en slik strategi.

– Jeg tror Potanin bryr seg lite om Norge, sier Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

Lars Andreas Lunde

Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

Foto: Erlend Kjernli / NRK

Norge har ikke noen mulighet til å legge direkte press på russiske selskaper, sier han.

– Vi forholder oss til Russland som et naboland og vi forventer jo også at Russland skal forholde seg til Norge som en nabo og gjøre det de kan for å få ned utslippene som i stor grad berører oss.

Utslippene av svovel og tungmetaller fra Nikel og Zapoljarnij er fem ganger så høye som Norges totalutslipp. Dette tas opp på alle bilaterale møter med Russland, ifølge Lunde.

– Dessverre får vi lite tilbakemeldinger. De skjønner problemet og de er selvfølgelig ikke så glade for at vi tar det opp, men de tilbakemeldingene vi får er ofte lange, juridiske og tekniske utlegninger om hvor komplisert og krevende dette er, men vi får egentlig ikke noen klare svar.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Norilsk Nickel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark