Hopp til innhold

Kirken i bygda vil ikke vie homofile og lesbiske: – Bekymringsfullt

Nylig vedtok Kautokeino kirke å nekte å vie likekjønnede. Ekspert frykter situasjonen for samiske homofile og lesbiske kan bli enda vanskeligere.

Ane Hedvig Løvland

SAMISK HOMOFILI-TAUSHET UNDER LUPEN: Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold har skrevet masteroppgave om tausheten omkring homofili i samiske samfunn. Løvold har også forsket på hva som skjer når homofile og lesbiske samer står frem.

Foto: Audun B. Heidrunsson

– De jeg har snakket med, nevnte spesielt Kautokeino-området hvor det er vanskelig å stå frem som homofil og lesbisk.

– De som selv ikke er fra Kautokeino, sier at de tenker seg om to ganger før de åpent står frem med «skeivheten» sin her.

Ane Hedvig Løvold forteller om funnene i hennes masteroppgave som hun leverte i fjor; «The silence in Sápmi». Den handler om hvordan homofile og lesbiske samer nærmest har vært usynlige i samiske områder.

Løvold frykter det nå kan bli enda tøffere for samer å «komme ut av skapet», etter at Kautokeino menighet vedtok å ikke vie likekjønnede par.

Kautokeino kirke

FÅR IKKE GIFTE SEG I «GUDS HUS»: Kautokeino kirke ruver over bygda i Indre Finnmark. Men kommunens homofile og lesbiske befolkning kan bare glemme å få vie seg ved alteret her.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bekymringsfullt

– Jeg er bekymret for hvilke signaler vedtaket sender ut, sier Ane Hedvig Løvold.

Hun mener det er konservative læstadianske kirkeverdier som kan gjøre det vanskelig for homofile og lesbiske samer å føle seg velkommen på steder som Kautokeino og Karasjok.

– Kirkens verdier har mye å si for hvorvidt skeive samer føler at det er rom for dem i det samiske samfunnet, forteller Løvold.

For sin masteroppgave mottok hun «Åse Hiorth Lerviks pris for beste master med kjønnsperspektiv», i tillegg til en pris fra Senter for samiske studier ved Umeå universitet (ekstern lenke).

Sàpmi Pride i Karasjok

«SÁPMI PRIDE»: Fra fjorårets homoparade-arrangement i Karasjok.

Foto: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen / NRK

Viser til hellig skrift

– Kirken er bygd på den hellige skrift.

– Det er de normer og regler som omtales der som vi kristne har lyst til å følge – ikke det mennesker sier om forskjellige saker, som at vi skal tillate synd og ikke bry oss om det.

Slik forsvarte talsmann for Kautokeino Menighetsråd Aslak Siri vedtaket.

– Modig

Odd Mathis Hætta

BERØMMER VEDTAK: Odd Mathis Hætta er forfatter, tidligere sameradiosjef, og nå pensjonert førsteamanuensis.

Foto: Mathis Hætta / NRK

Mange mener kirken har en sterk posisjon og status i de samiske områdene.

– Selv er jeg litt «svak i troen». Men ut fra et kulturelt synspunkt mener jeg menighetsrådet i Kautokeino har vært modig når de har turt å gå imot staten i dette spørsmålet.

Dette uttaler Odd Mathis Hætta, som har skrevet flere bøker om samer og samisk kultur.

Flytter bort

Ane Hedvig Løvold forteller at vanskeligheten med å være homofil og lesbisk same i de tradisjonelle samiske områdene påvirker flyttemønsteret.

– Mange av de jeg snakket med har flyttet fra samiske områder for «å kunne leve ut den man er».

– De flytter kanskje tilbake med årene. Jeg gjorde faktisk de fleste intervjuene mine i Oslo – og ikke i de samiske områdene, forteller Løvold.

Sápmi pride pynt

«LÁVVU PRIDE»: I forbindelse med homoparade-arrangementet «Sápmi Pride» i Karasjok i 2015, blandet man samisk med homofil og lesbisk symbolikk.

Foto: Henriette Johnsen Joks / NRK