Hopp til innhold

– Man kjører til og fra jobb med hjertet i halsen

Den skredutsatte veistrekningen er stengt opp mot 30 døgn igjennom vinteren. Likevel møter innbyggerne på Arnøya i Nord-Troms som regel snøskred mens bommen er åpen.

snøskred over veien Arnøya Fv 7940

En sjåfør som skulle til jobb mandag morgen, måtte stoppe da han oppdaget at det hadde gått et nytt skred over fylkesveien på Arnøya.

Foto: Privat

– Man blir vant til å gå i helspenn hele vinteren og sjekke værmeldingen ofte. Hver dag føltes som et sjansespill.

Vigdis Angell Lorentzen

Vigdis Angell Lorentzen var ofte redd for at hun ikke skulle komme seg hjem til barna etter jobb på grunn av stengt vei.

Foto: Privat

Det sier Vigdis Angell Lorentzen, som er født og oppvokst på Arnøya i Troms.

Da sønnen skulle starte på ungdomsskolen i 2018, bestemte trebarnsmoren seg for å flytte familien til Skjervøy, en kort fergetur unna.

– Det er deilig å ikke ha det marerittet hengende over seg hele tida. Men det er sårt å flytte fra plassen man vil bo. Det er jo hjemmet vårt.

Familien er ikke de eneste som har valgt å flytte fra øya med i underkant av 300 innbyggere.

Skred med åpne bommer

Arnøya har to av de mest skredutsatte veistrekningene i Troms. Blant dem er fylkesvei 7940.

Forrige uke ble veien stengt av et hundre meter bredt skred som isolerte 200 personer på øya. Etter noen dager sprengte et helikopter ut flere skred i fjellsida. Like etter oppryddingen ble veien åpnet igjen.

Likevel ble en pendler på vei til jobb møtt av en haug med snø på veien. Da hadde det gått to nye mindre skred.

Pendlerne er ofte de første som oppdager skred på veien, sier Håvard Høgstad.

Han er daglig leder ved Arnøylaks AS og arbeidsgiver til rundt 20 mennesker som pendler langs fylkesveien hver dag.

– Det er forferdelig at de ansatte hos oss skal være de første som oppdager skredet. De tar en risiko. Skredene går som regel når bommene er åpne.

Veien rydder etter skredet som gikk natt til mandag ved Singellandet på Fylkesvei 7940

Veien ryddes etter skredet som gikk natt til mandag ved Singellandet på fylkesvei 7940

Snøskred på Arnøya fra 2020 - med rød ring

Torsdag morgen ble fylkesvei 7940 på Arnøya stengt etter et snøskred. Skredet var rundt 3–4 meter høyt og 100 meter bredt. Bildet er fra 2020, men viser samme sted.

snøskred

Et snøskred på Kajones på Arnøya i 2018.

snøskred

Her ryddes det etter det samme snøskredet på Kajones på Arnøya i 2018.

Innbyggerne flytter

Høgstad mener det store problemet er at folk er bekymret for å kjøre langs veien. Derfor velger noen å flytte.

– Det settes av for lite penger til å skredsikre, og det er vanskelig å prioritere. Man har jo båtskyss som backup, men når det er dårlig vær, går ikke beredskapsbåten heller. Da er man like langt.

Ifølge ordfører i Skjervøy kommune, Ørjan Albrigtsen, kan fylkesveien være stengt opptil 30 døgn gjennom en vinter.

Selv om vinteren har latt vente på seg i Troms i år, har veien vært stengt 12 ganger på grunn av ras eller rasfare hittil i februar, viser tall fra Statens vegvesen.

Torsdag morgen ble fylkesvei 7940 på Arnøya stengt etter et snøskredet. Skredet er rundt 3–4 meter høyt og 100 meter bredt. Totalt 200 personer var isolert.

Helikopter og trykkluft fra en såkalt Daisybell ble brukt for å sprenge ut snømasser for å minske skredfaren. Video: Jan-Kristian Hansen

– Flaks ingen biler er tatt

Kommunen ønsker at Troms og Finnmark fylkeskommune skal bygge en ny vei fra fergekaia på Lauksundskaret og gjennom Skardalen, med tunnel gjennom Smellskaret.

– Dette vil sikre hele den skredfarlige strekningen. Fylkestinget støtter alternativet, og forslaget blir nå utredet av fylkeskommunen, sier ordføreren.

Albrigtsen har bedt om et krisemøte med fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen for å diskutere akutte tiltak for strekningen.

– Jeg er bekymret. Det er jo bare flaks at ingen biler er tatt. Nå er det på tide at fylkespolitikerne prioriterer å ferdigstille skredsikringen på Arnøya, før noen blir tatt av skred, sier ordføreren.

Ordfører i Skjervøy

Ordfører i Skjervøy kommune Ørjan Albrigtsen.

Foto: ØYSTEIN ANTONSEN / NRK