Hopp til innhold

Vi tar mannedansen tilbake

Menn som danser med menn. Det er «Anføttes», forestillinga til festspillprofilen Kartellet og musiker Benjamin Mørk.

Forestillinga «Anføttes» slår et slag for mannlig dans.

– Vi skal ikke langt tilbake i tid i nordnorsk historie før vi ser at det var helt normalt at menn dansa med menn. Særlig i Lofoten og Vesterålen. Det sier koreograf, Sigurd Johan Heide. Sammen med danserne i Kartellet og elektronikamusikeren Benjamin Mørk tok de dansen og leiken inn i Nordic hall i søndag kveld. I fullsatt sal sprang, hoppa og spratt de mellom publikumsradene. Folkemusikk og elektronika la opp til rytmer og toner det skal danses til. Ja, ikke bare dans men også leik og morra med ball og fullt firsprang.

Anføttes

Det var urpremiere på forestillinga «Anføttes», en forestilling som nå legger ut på turne. Allerede til i august skal vi til Oslo med forestillinga med videre turne til høsten, uten at Heide går inn på andre spillesteder, ennå.

– Det er fantastisk at Festspillene har satsa på oss, ser Heide. – Det betyr at noen har sett at det vi lager her i nord, den nordnorske estetikken har et poeng ute i verden.

Anføttes

Vi tar mannedansen tilbake. Her fra forestillinga i Harstad mandag.

Foto: Nils Mehren / nrk

Dansen er tilbake

–Vi har tatt tilbake dansemusikken i folkemusikken, sier Benjamin Mørk. -Dette er musikk vi skal danse til! Uansett om du ikke har noe forhold til elektronika eller dansemusikk, tror jeg at "Anføttes" vil treffe deg, uansett, sier Mørk. I Troms har det i alle år vært et sterkt folkedans- og folkemusikkmiljø og ikke minst innen elektronika. Det var på høy tid at dette ble samspilt, anføttes. Begge er de samstemte i at det er på tide at menn danser med menn.

– -Det er et spill, på lik linje med fotball og håndball. Dans burde være en like aktuell mannsarena, en lek med mannskroppa i rytmikk og bevegelse.

– Vi har mangla den arenaen i mange år. Endelig er den tilbake, sier Heide.