Hopp til innhold

VG: FFI slakter sikkerheten på Melkøya

Forsvarets forskningsinstitutt mener et terrorangrep på blant annet gassanlegget i Hammerfest vil være over før politiet kan respondere.

Melkøya, desember 2010

Statoil sitt gassanlegg på Melkøya i Hammerfest er et av de åtte landanleggene for olje og gass som kritiseres for å ikke ha tilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Foto: Allan Klo

Avisa VG skriver tirsdags morgen om en rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som inneholder en analyse av beredskapen på norske landanlegg for olje og gass.

Analysen viser at åtte landanlegg i Norge ikke er sikret mot terror på samme måte som plattformene til havs.

«Et godt planlagt angrep vil være gjennomført før ordensmakten har rukket å mobilisere tilstrekkelige ressurser», skriver Forsvarets forskningsinstitutt i rapporten.

Større sikkerhet utenlands

De norske landanleggene produserer olje og gass for milliarder av kroner.

Den norske gassen som sendes til Storbritannia, havner på anlegg med bevæpnede vakter. På de norske anleggene er sikkerheten noe helt annet, med kun innleide sivile vakter med begrensede fullmakter, skriver avisa VG.

Her trekkes terrorangrepet på Statoils anlegg In Amenas i Algerie i 2013 fram, hvor blant annet fem nordmenn ble drept. Angrepet viste at Statoil og oljeselskapene ikke har gjort nødvendige sikkerhetstiltak på land.

«Ved terroranslag vil politiet bli varslet og respondere med lokalt tilgjengelige ressurser, før eventuelt beredskapstroppen innkalles og det anmodes om bistand fra Forsvaret. Det kan være tilstrekkelig for håndtering av forvirrede personer, men et godt planlagt angrep vil være gjennomført før ordensmakten har rukket å mobilisere tilstrekkelige styrker», skrives det i FFI-rapporten.

Mongstad

Statoils anlegg i Lindås kommune i Hordaland, Mongstad er et av åtte større landanlegg i Norge.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Åtte anlegg

VG avslørte tidligere i oktober at politiet og Forsvaret ikke er enige om ansvaret for å beskytte oljeanleggene til havs.

Landanleggene FFI nå har analysert skal falle utenfor en offshore-beredskap som politiet og Forsvaret årlig øver på. Forskningsinstituttet vet ikke årsaken til dette, skriver avisa.

FFI-forskerne skal derimot skrive i rapporten at det er enklere å komme til et landanlegg enn en plattform i Nordsjøen.

Rapporten fra FFI omfatter åtte store anlegg på land, som prosesserer olje og gass:

• Melkøya LNG-anlegg utenfor Hammerfest.

• Tjeldbergodden mottaksanlegg for naturgass i Aure kommune.

• Nyhamna i Aukra kommune, som mottar gassen fra Ormen Lange.

• Mongstad-anlegget i Lindås kommune i Hordaland.

• Sture olje- og gassterminal i Øygarden kommune.

• Kollsnes i Øygarden, som behandler gass fra blant annet Troll-feltet.

• Kårstø i Tysvær kommune i Rogaland, prosesserer gass og lettolje.

• Slagentangen oljeraffineri i Vestfold.