Vet fortsatt ikke hvorfor fiskebåt gikk ned

Fiskebåten «Østhavet» tok plutselig inn vann og sank så fort at mannskapet såvidt kom seg i redningsflåtene. Men hva som egentlig skjedde i nattetimene i Barentshavet vet fortsatt ingen. – Nå må vi vurdere hva vi skal gjøre for å se om vi finner årsaken, sier havariinspektør Elisabeth Juel i Statens Havarikommisjon.

Bilde fra redningsskøyta

I svært dårlig vær forliste fiskebåten ØSthavet. Dette bildet er tatt fra redningsskøyta på vei ut til havaristen natt til 9. januar.

Foto: REDNINGSSELSKAPET/REDNINGSSKØYTA REIDAR VON KOSS

Det var natt til 9. januar at det fem mann store mannskapet på «Østhavet» oppdaget at båten tok i vann. De befant seg da 11 mil nord for Båtsfjord. Deretter gikk det hele så fort at de ikke rakk annet enn å få redningsflåtene på vannet og hoppe i sjøen. Det ble noen dramatiske timer i høy sjø før de alle fem ble plukket opp av et redningshelikopter, våte, kalde men ellers uskadet.

Vet ikke hva som skjedde

Havarikommisjonen har nå opprettet sak på forliset, noe som er normal prosedyre når båter over 15 meter går ned.

Havariinspektør Elisabeth Juel har hatt samtaler med to av dem som opplevde det dramatiske forliset, uten at det kastet så mye lys over en mulig årsak som de hadde håpet på.

Elisabeth Juel

Havariinspektør Elisabeth Juel. Foto: NRK

– De fortalte at de oppdaget at båten lå tungt i sjøen, og derfra gikk det svært fort og de rakk ikke mer enn å varsle og å få redningsflåtene på vannet. Det er og klart at flåten tippet rundt to minst to ganger før de kom seg om bord og deretter ble plukket opp av redningshelikopteret, forteller Juel.

Må kanskje lokalisere båten

Havariinspektøren sier at de nå skal vurdere hva som eventuelt må gjøres for å komme nærmere en forklaring på havariet.

– Det kan bli aktuelt å lokalisere båten og filme den og vi kan utføre stabilitetsberegninger. Dette må vi nå diskutere etter at vi har gått grundig gjennom intervjuene med mannskapet, sier Juel.

At opplevelsen denne stormfulle januarnatta i Barentshavet har vært dramatisk tviler ikke havariinspektøren et øyeblikk på.

– Det er fortsatt tungt å prate om hendelsene og ikke lett å skulle gå gjennom alt så detaljert som mulig. Vi har likevel fått mye god informasjon, men dessverre ikke noe som har kunnet kaste lys over en mulig årsak til forliset, sier Elisabeth Juel.