Verdiene kan øke fra 4 til 10 milliarder på få år

Omsettinga for sjømatnæringen i Senja-regionen kan vokse voldsomt. En ny rapport anslår en omsetting på ti milliarder kroner i 2030.

fiskebåt

En fiskebåt i Gryllefjord utenfor Senja. Omsetninga for sjømatnæringa i område vil skyte fart de kommende årene, viser ny rapport.

Foto: Petter Strøm / NRK

Geir-Inge Sivertsen

Ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

3,9 milliarder kroner omsatte sjømatnæringa i Senja-området for i 2013. I en rapport fra Senja Næringshage, som ble lagt frem under en sjømatkonferanse på Senja mandag, anslås det at omsettingen vil øke til ti milliarder kroner i 2030.

– Vi har hørt at flere aktører begynner å ruste seg for slik vekst. Det er snakk om etablering av slakteri, produksjon, og nye måter å produsere på. Rett og slett for å få et mer rasjonelt og effektivt fiskeri, sier ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen, til NRK.

Aldri før har vi eksportert mer sjømat enn vi gjorde i 2014. Samtidig spiste nordmenn dobbelt så mye torsk i fjor, enn vi gjorde året før, og sjømatrådet tror veksten vil fortsette.

Ifølge Nord24 er oppdrettsnæringa i stor vekst i Senja-regionen. En tredjedel av alle oppdrettskonsesjonene i Troms, 32 stykker, er i området rundt Senja. Og nylig ble det gitt 10 nye såkalt «grønne konsesjoner».

– Senja er tyngdepunktet i Troms når det gjelder sjømatnæringen. Vi ønsker at Midt-Troms skal bli Norges største sjømatregion, også i fremtida, sier Geir-Inge Sivertsen.