Hopp til innhold

Verdens største hotellkjede Marriott bygger hotell i Tromsø

Hotellkjeden kaster seg på «turistboomen» i nord, og bygger landsdelens største hotell.

Nordlyset over Tromsø

Hotellet skal bygges i den nye bydelen Vervet på Tromsøya ved Tromsøbrua.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Nord-Norge har hatt en svært stor økning i antall turister de siste årene.

Turismen om vinteren har økt mest, og spesielt har Tromsø merket at utenlandske turister strømmer til byen. Alle vil de se nordlys og hval.

Dette stadig økende markedet ønsker nå verdens største hotellkjede å komme inn på.

Marriott offentliggjorde tirsdag at de skal etablere et hotell på området Vervet i Tromsø sentrum.

Hotellet blir under navnet AC by Marriott, og skal stå ferdig første halvår 2022.

– Vi har som mål å komme sterkere inn på hotellmarkedet i Skandinavia. Tromsø er «hovedstaden» i Nord-Skandinavia, og derfor vil vi etablere oss her. Den økende turisttilstrømmingen gjør at området er interessant for oss, sier kjedens utviklingsdirektør i Norden, Erik Möller.

Fra før har Marriott gjennom kjeden Moxy ett hotell i Norge. Det er Moxy Oslo X. Dessuten er Moxy Bergen under bygging. Kjeden planlegger også et Moxy-hotell på Langnes i Tromsø.

– Tromsø har mye natur, et sterkt næringsliv og det skjer mye her. Tromsø er ledende på turisme i Arktis, sier Marriott-sjefen.

Marriotts hotellplaner i Tromsø

Hotellet er tegnet av Oslo Works og skal åpne dørene i første halvdel av 2022.

Foto: Oslo Works

– Blir viktig for Tromsø

Hotellet i Tromsø blir Nord-Norges største, og ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) mener hotellplanene blir viktig for byen.

– Det at en så stor internasjonal aktør etablerer seg blir viktig for Tromsø og vil gi store ringvirkninger, sier han.

Reiselivet i de tre nordligste fylkene har økt omsetningen med tre milliarder kroner de tre siste årene. I samme periode har det blitt 2000 flere ansatte i denne næringen.

Hotellene i Tromsø har i flere år vært blant hotellene i Norge som har hatt høyest belegg, og det er tidvis ikke ledige hotellrom i byen.

– Jeg er ikke overrasket over at Marriott etablerer seg her. Dette vil trekke enda flere turister til området. En så stor internasjonal aktør vil automatisk dra med seg flere utenlandske turister, sier førstelektor Kristen Ellingsen ved Handelshøgskolen på UiT.

Selskapet Totaleiendom i Tromsø står bak utbyggingen på Vervet. Den nye bydelen får hotell, restaurant, næringslokaler og ikke minst 440 boliger.

– Sett i lys av den økende turismen til Tromsø tror vi det å få en anerkjent internasjonal aktør som folk har tilhørighet til, vil være en «gamechanger» i Tromsø, sier eier av Totaleiendom, Bård Sverdrup.

Skipsverftet i Tromsø

Storparten av de gamle bygningene er nå revet, og området et fylt ut og utvidet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK