Hopp til innhold

Verdens nordligste melkebruk lager den beste melka

Verdens nordligste melkebruk får Tines høyeste utmerkelse for melkeproduksjon.
Gårdsanlegget i Bekkarfjord på Finnmarkskysten har levert melk av topp kvalitet 15 år på rad.

gårdbruker Lise Kaldahl Skreddernes

-Det ligger mye arbeid bak, sier gårdbruker Lise Kaldahl Skreddernes.

Foto: Bård Wormdal

Det er ikke et av de mest prangende gårdsanleggene i landet. Klimaet er tøft med Barentshavet som nær nabo. Likevel er det dette bruket som i år får Tines høyeste utmerkelse for god melkekvalitet, sølvtina.

Verdens nordligste melkeprodusent

Gårdsbruket i Bekkarfjord er nabo til Barentshavet.

Foto: Bård Wormdal

Verdens nordligste

Småbruket i den lille bygda Bekkarfjord i Lebesby kommune på Finnmarkskysten er samtidig verdens nordligste melkeprodusent.

– Jeg er veldig glad for å få denne utmerkelsen. Det ligger mye arbeid bak. Så det er veldig godt å få anerkjennelse for den jobben som er gjort, sier gårdbruker Lise Kaldahl Skreddernes.

15 på rad har dyra levert melk av topp kvalitet, sjøl om uvær gjør at melkebilen enkelte dager må kjøre nærmere 50 mil for å komme til meieri. Det er 15 år siden Lise og hennes mann bestemte seg for å gjøre det store sprange å kjøpe bruket, og flytte fra Østlandet til Finnmark.

Denne kalven er bare noen timer gammel

Denne kalven er bare noen timer gammel.

Foto: Bård Wormdal

Den dagen NRK er på besøk kommer en kalv til verden. Det blir litt for hardt for mora, og Lise må tilkalle veterinær to og en halv times bilkjøring unna for å få kua på beina igjen.

God dyrehelse

Veterinæren har sine klare oppfatninger om hvorfor bruket gjør det så godt:

Veterinær Mari Johannessen

Veterinær Mari Johannessen er sjeldent på besøk på gården.

Foto: Bård Wormdal

– Jeg tror årsaken er rett og slett er god dyrevelferd som gir god dyrehelse. Det er friske kyr her oppe. Det er ikke så ofte jeg er på besøk her, sier veterinær Mari Johannessen.

Lise trives med seks timers daglig fjøsstell. Bruket utvider nå dyrka mark, og har de siste årene hatt to innhøstinger av for på grunn av varme somre. Å drive gårdsbruk på Finnmarkskysten betyr likevel også utfordringer:

– Litt utfordringer kan det jo være i forhold til avstander. Blant annet må du planlegge innkjøp og forskjellig sånt. Men det tror jeg er en vanesak. Det går greit.

– Mye handler om å være nøye og gjøre ting ordentlig, hva handler det konkret om?

– I forbindelse med melking er det viktig med renhold av jur og spenner, renhold av melkeanlegget, tanken selvfølgelig, at alt er i orden. Så er det også det å følge godt med og sjekke jur skikkelig, sier Norges beste melkeprodusent.

Siste fra Troms og Finnmark