Verdens lengste kitekonkurranse kan bli doktorgrad

Varanger Arctic Kite Enduro (VAKE) som startet på tirsdag, er en stor sportslig utfordring for de fleste. Men for en av deltakerne er det forskning som er det viktigste.

Starten av Vake 2016

Kjørerne i årets VAKE ut fra start i Berlevåg.

Foto: Knut-Sverre Horn

Med ski på beina, og en diger drage foran seg, skal 37 lag krysse Varangerhalvøya de neste dagene. Fra Berlevåg og over Varangerhalvøya til Vardø.

For de fleste er dette en villmarksopplevelse og en sportslig utfordring. Men for en av deltakerne har kite-rennet et vitenskapelig formål. Venke Torland skal i tillegg til å kjøre løpet, bruke konkurransen som feltarbeid til en medisinsk artikkel om kiteskader.

– Kanskje det blir en doktorgrad. Norges første doktorgrad i kiteskader, eller så bruker jeg det bare i min grad på medisinstudiet, sier hun.

Venke på Vake

Venke Torland er aktiv kiter og medisinstudent. Hun skal bruke VAKE i sitt arbeid med Skandinavias første medisinske artikkel om kite-skader.

Foto: Knut-Sverre Horn

Mindre skader enn fotball

Før start legger kiterne grunnlaget for at alt skal gå bra. Med utstyr i bagasjen og kunnskap om hva som i verste fall kan gå galt.

– Man bør være forberedt på at det kan blåse opp veldig mye, som det ofte gjør. Ikke minst bør man være obs på dårlig sikt. Plutselig kan det komme noe i veien og man kan bli skadet, sier hun.

Men tallene tyder på at kitere flest vet å passe seg for skader.

– Materiale fra utlandet viser at det kun er sju skader per tusen kitetimer. Det er lavere enn fotball for eksempel. Det er ikke veldig ofte det er ulykker, men det kan være veldig alvorlig når det først skjer noe, sier hun.

Målgang i Vardø

MYE VÆR: Det kan raskt blåse opp på Varangerhalvøya. Her fra VAKE i 2015.

Foto: Janne Riihelä / VAKE

Kun én skade

Årets VAKE er nå inne i dag to og de første lagene har startet ut fra Bergebyvann i Nesseby kommune. Kommunikasjonssjef i VAKE, Anna Solvoll Rognmo, forteller at kjørerne har satt rekordtider.

Til nå i løpet har kun en av de 74 deltakerne skadet seg.

– Vi har hatt en hendelse rett etter start. En deltaker hadde et uheldig møte med en steinrøys i Berlevåg som ble skadet i et kne og måtte bryte.

Venke, som nå er godt i gang med de 200 kilomterene over til Vardø, forteller at mange skader og ulykker kan unngås med mentale forberedelser.

– Tenke igjennom når situasjoner blir farlige. Så bør man vite når skader oppstår. For eksempel hvis du faller høyt, eller kolliderer med noe. Rett og slett ta gode forholdsregler og respektere vær og vind, sier hun.

VAKE

74 deltakere fra 14 nasjoner stilte til start i årets VAKE.

Foto: VAKE Finnmark