Hopp til innhold

Ventet på utbetaling i over et år

Reineiere i Finnmark kan tape hele åreinntekten fordi bedriften de solgte reinen sin til ikke har gjort opp for seg.

 

Rein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

I nesten et år har en rekke reineiere fra Nesseby og Karasjok ventet på penger for reinen de leverte til selskapet Neiden Rein AS. Nå frykter de at en hel åreinntekt kan være tapt på til sammen tre millioner kroner.

Forbannet

Reineier John Idar Anti fra Karasjok har tålmodig ventet på pengene, men nå er han frustrert og forbannet.

– Dette blir rett å slett tyveri, de har stjålet vår slakteflokk sier Anti

John Idar Anti, to av brødrene og faren hans har til gode 700.000 kroner for dyr de leverte til Neiden Rein AS sist slaktesesong. For å dekke løpende utgifter og livs opphold har Anti tatt opp lån ettersom års inntekten har uteblitt. Purringer, inkassokrav og varsler om tvangsinndrivelse har preget postkassene til flere reineiere.

– Ja det er hardt å være så å si uten penger, uten års lønnen klarer man seg jo ikke, sier Anti.

Hvordan vil du karakteriser det som skjedde med dere?

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er ikke artig, og det er jo nesten katastrofe når man ikke får års lønnen. De har jo lovt å lovt hele vinteren, neste uke neste uke, men den uken kommer jo aldri sier Anti.

3 millioner kroner utestående

Det er selskapet Neiden Rein AS i Nesseby som kjøpte av reineiere både i Karasjok og Nesseby i fjor høst. Totalt har disse utestående tre millioner kroner.Inntil mars i år var Odd Erling Smuk daglig leder i selskapet.

– At man er frustrert og sint har jeg veldig stor forståelse for. At man retter klager mot meg skjønner jeg også ettersom det er veldig lite som er kommet fram i offentligheten om det som har skjedd i denne saken, sånn sett så er det er veldig mange som sitter rundt om kring og lurer på hva er det egentlig som har foregått som har skjedd sier Smuk.

Hadde en langsiktig plan

Neiden Rein AS eies av flere reineiere i Smuk-familien. Flere av disse har heller ikke fått oppgjør og har krav på 2,2 millioner i selskapet. Odd Erling Smuk sier at han ikke kan lastes for at reineiere ikke har fått pengene sine. Han forteller at selskapet Boalvvir startet arbeidet med å overta Neiden Rein AS i mars. Etter det var Smuk avskåret fra sitt eget selskap:

– Det er klart at på det tidspunktet man foretok innkjøpene, og oppgjørene var under utbetaling. Så er det klart at det var Neidnes ansvar, både styre og ledelse jobbet med planen som skulle sikre at man hadde en langsiktig finansiering og at man fikk betalte ut kreditoren sier Smuk.

Boalvvir skal overta

Men så langt kom ikke Odd Erling Smuk og Neiden Rein AS.

I mars startet nemlig selskapet Boalvvir, som eies av 250 reineiere hovedsaklig fra Vest-Finnmark, arbeidet med å overta Neiden Rein AS. Sammen med Boalvvir etableres det nå to nye selskap som overtar slakteriet i Nesseby og Neiden Rein AS. Are Smuk Figved er styremedlem i Boalvvir:

– Det har vært en tøff jobb å få det finansiert, og vi har også måttet gå med komprimii i med reineiere og kreditorene utover de som har pant i anleggene får jo bare 50 % Figved.

Havnet i skifteretten

Figved er også en av de nye aktørene i selskapene som overtar Neiden Rein AS. Han sier selskapet kunne ha havnet i skifteretten dersom nye aktører ikke hadde kommet inn. Sammen med blant andre 71 grader Nord-vinner i TVNorge, Johan Mathis Buljo, jobber Figved med å få betalt reineierne halvparten av de tre millionene de har tilgode.

– De vil få det hvis den nye konsultasjonen med de nye eierne går inn i slakteriet i Varangerbotn og Boalvvir går inn i selskapet så vil de få 50 % av pengene forklarer Figved

Tror pengene er tapt

Reineier John Idar Anti fra Karasjok tror ikke helt på pengene kommer. Han har fått så mange løfter at han har gitt opp:

– Nei da, jeg regner med de pengene som tapt sier Anti