Hopp til innhold

Venner av drapstiltalte: – Føler skyld for at vi ikke gjorde mer for å stoppe ham

Kompisene hørte at den drapstiltalte ville skyte storebroren sin, men trodde de hadde fått ham i bedre humør i løpet av festen. Nå klandrer de seg selv for at de ikke forhindret drapet i Mehamn i april i fjor.

Mehamndrapet

I denne boligen i Mehamn ble Gísli Thor Thorarinsson skutt og drept lørdag 27. april.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi skulle muntre ham opp den kvelden. Det følte jeg at vi klarte, sa en 28 år gammel venn av tiltalte i retten i dag.

Han forklarte seg om festen som startet fredag kveld og strakte seg inn i natt til lørdag 27. april i fjor, altså de siste timene før Gisli Thor Thorarinsson døde av et hagleskudd i lysken.

Thorarinssons lillebror står tiltalt for forsettlig drap. Han hadde ved flere anledninger både truet broren og fortalt andre at han ville drepe ham. Truslene ble utløst da tiltalte fikk vite at storebroren hadde innledet et forhold til ekskona hans.

I retten torsdag vitnet også en annen venn av tiltalte.

– Jeg snakket med ham på tomannshånd noen timer før vi dro på byen. Da fortalte han meg hvordan han følte på hele situasjonen, og at han hadde lyst til å ta livet av broren sin, sa vennen.

Han var usikker på hvor alvorlig truslene var.

– Han sa det med oppsperrede øyne. Jeg oppfattet det som at han hadde lyst, ja. Men å tenke det og ha lyst til det er jo langt fra å faktisk gjøre det.

Aktor Torstein Lindquister spurte om han var bekymret.

– Ja, jeg tenkte jeg skulle følge med litt ekstra godt. Jeg tenkte jeg hadde mulighet til å hindre at det skjedde noe dumt, sa vitnet.

I retten husket han ikke noe om drapsvåpenet, men i avhør dagen etter drapet hadde han nevnt at tiltalte hadde sagt at han ville bruke hagla.

Viste fram hagla

Før festen startet fredag kveld, viste tiltalte hagla si til den 28 år gamle vennen. Først tenkte vennen at våpenet ikke hadde noen tilknytning til truslene, men utpå natta ante han uråd. Det var etter at tiltalte hadde forlatt nachspielet i sin egen leilighet fordi han angivelig skulle treffe en kvinne.

– Vi har jo fått roet ham ned to ganger. Så forsvinner fyren. Vi vet han har tilgang på våpen. Man tenker det verste og begynner å krisemaksimere litt, men man tror jo ikke at det har skjedd, sa 28-åringen.

De to vennene gikk ut og i retning boligen til Thorarinsson.

– Vi ser politi og ambulanse, og ser at de er på vei til å bære en båre inn. Men vi ser stemningen: Det er ingen hast med bårebæringen. Vi skjønner hva som har skjedd, sa 36-åringen.

– Vi prøvde å få ham på andre tanker, positive tanker. Jeg føler jo en stor del skyld for at jeg ikke stoppet ham mer, og hindret ham mer, sa 28-åringen.

– Det kan vi forstå, men du skal vite at du ikke er tiltalt her, svarte aktor Torstein Lindquister.

Torstein Lindquister

Aktor Torstein Lindquister.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Legen fryktet selvmord

Truslene fra den tiltalte er viktige for å bedømme om det var et forsettlig drap, som han er tiltalt for, eller om drapet var et uhell, slik 37-åringen selv hevder.

Fastlegen hans hadde inntrykk av at det var mest prat.

– Han sa at når han kranglet med kona, sa han nok mye stygge ting, men at han aldri ville gjort det, sa kommunelege Håkon Furu i sin forklaring.

– Jeg var bekymret for at han ville ta livet av seg selv. Jeg var egentlig sikker på at han kom til å ta livet av seg selv.

– Hadde du sett for deg at han ville skade andre? spurte forsvareren.

– Nei, svarte kommunelegen kontant.

Psykiaterne: Fare for mer vold

De sakkyndige forklarte seg også i retten torsdag. De mener at tiltalte ikke var psykotisk og heller ikke hadde nedsatt bevissthet da han møtte opp for å konfrontere storebroren.

Knut Waterloo

Rettspsykiatrisk sakkyndig Knut Waterloo.

Foto: Petter Strøm / NRK

Psykolog og professor Knut Waterloo mente tiltalte var i risikosonen for å begå nye voldsforbrytelser. Han viste til at han var dømt for vold, voldtekt og torpedovirksomhet på Island.

– Hans veltalenhet og intelligens, kombinert med en viss sjarm, gjør at han fort kan undervurderes, sa psykologen.

– Han mangler innsikt i egen volds- og rusadferd, med til dels primitive resonnementer preget av enkle religiøse begrunnelser. Han mener selv han ikke ha et voldsproblem, sa psykologen, og leste opp et sitat:

«Jeg blir morsom når jeg drikker. Bare jeg ikke drikker for mye og får hjelp av Gud, blir alt bra.»

Waterloo sa også at tiltalte har flere trekk som peker i retning av en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Blant annet fokuserer han i stor grad på seg selv, egne behov og ønsker.