Hopp til innhold

Velgerne mener det var feil å skjevfordele – men nå er etterslepet snart tatt igjen

Et flertall i Nord-Norge mener fortsatt det var feil å omfordele koronavaksiner fra nord til sør, viser ny måling. Etterslepet er straks tatt igjen, melder Folkehelseinstituttet.

Hannah Elise Karlsen og Marthe Amanda Starheim.

– FIKK KONSEKVENSER: Hannah Elise Karlsen og Marthe Amanda Starheim i Harstad mener skjevfordelingen var feil og fikk negative konsekvenser for folk i Nord-Norge. Marthe har allerede stemt, og sier hun hadde saken med seg inn i stemmelokalet.

Foto: Trygve Grønning / NRK

– Jeg kan forstå hvorfor det ble gjort, men det ble feil, sier Marthe Amanda Starheim.

Venninnen Hannah Elise Karlsen legger til:

– Så kom sommerferien, der vaksinerte sørfra reiste nordover. Så ble vi smittet her oppe.

Starheim har forhåndsstemt, og sier hun hadde skjevfordelingen av vaksiner med seg i bakhodet.

Et flertall av befolkningen i Nord-Norge mener det var feil å omfordele vaksiner fra nord til sør. Det viser en ny måling InFact har utført for NRK.

– Jeg forstår innbyggerne.

Det sier Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap). Hun har vært en av flere som har talt beslutningen midt imot. Etter skjevfordelingen opplevde kommunen et større utbrudd.

– Vi ba om at de nasjonale tiltakene ikke skulle gjelde områder med lite smitte. Der ble vi ikke hørt, men fikk inngripende tiltak. Når det så kom til vaksinering, tok man hensyn til smittetrykk og skjevfordelte.

FHI: – Har tatt inn etterslepet

Den omfattende skjevfordelingen av vaksiner fra Nord-Norge til områder med mye smitte på Østlandet, tok slutt fra den nest siste uka i juli.

Nå sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) at etterslepet i landsdelen i stor grad er tatt inn.

– Etterslepet i Nord-Norge er i stor grad tatt inn. Vi regner med at det vil jevne seg helt ut, sier Aavitsland.

Preben Aavitsland

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Han viser til at vaksinasjonsgraden i Nord-Norge sett under ett ligger få prosent bak landsgjennomsnittet.

Det får Høyres stortingskandidat i Troms, Erlend Svardahl Bøe, til å trekke et lettelsens sukk og komme med en innrømmelse.

– Jeg var selv veldig skeptisk til omfordeling, men jeg ser i ettertid at det har bidratt til at Norge har håndtert krisen på en god måte. Jeg tror vi kommer til å komme godt ut av det både helsemessig og økonomisk.

Svardal Bøe sier både han og partikolleger i Høyre har måttet tåle mye pepper.

Erlned Svardal Bøe, stortingskandidat for Høyre i Troms.

Erlend Svardal Bøe, stortingskandidat for høyre i Troms.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Nå tror han velgerne har gått videre.

En av kommunene som midlertidig tapte flest vaksiner, var Ibestad i Troms. I dag er mer enn 80 prosent av befolkningen vaksinert.

– Politisk mynt på vaksinefordelingen

Høyres ordfører i Ibestad i Troms, Dag Sigurd Brustind, sa selv i mars at skjevfordelingen ikke hang på greip.

– Står du ved det, fortsatt?

– Der og da ble det helt feil for oss, ut fra situasjonen vi var i. Så kom det en stor diskusjon når det ble smitteutbrudd der politikere skyldte på skjevfordelingen og forsøkte å slå politisk mynt på saken. Det synes jeg ble helt feil.

Han mener omfordelingen har rammet Høyre lokalt.

Dag Sigurd Brustind. Ordfører, Ibestad.

Ordfører i Ibestad i Troms, Dag Sigurd Brustind (H).

Foto: Trygve Grønning / NRK

– I tiden det pågikk var dette en veldig upopulær sak, det er ikke å legge skjul på. Det ble en uheldig sak for regjeringspartiene. Mange var nok veldig sinte. Nå merker vi ikke noe til det, sier han.

I Hammerfest mener Ap-ordføreren at folk tydelig har fått merke konsekvensene av at Nord-Norge i perioden fikk færre vaksiner.

– Må feire helsearbeiderne i Nord-Norge

– Vi måtte bemanne opp midt i ferieavviklingen, og opplevde store utfordringer med å få de som skulle massevaksineres på plass midt i fellesferien. Vi har vært kjørt som kommune, De ansatte måtte stå på døgnet rundt.

Hun mener det er takket være de dyktige ansatte at de nå har kommet seg gjennom massevaksineringen.

Det samme skriver Preben Aavitsland hos FHI i en e-post til NRK. Han sier kommunene nå starter med vaksinering av 16- og 17-åringer.

– Kommunene i Nord-Norge har gjort en formidabel innsats og gjør det nå også i disse hektiske ukene der vi etter hvert skal fullføre vaksinasjonsprogrammet. Når vi skal feire landets helsepersonell og deres seier over koronaviruset, tror jeg vi må starte i Nord-Norge.