Velgerne i nord snur ryggen til Høyre og Frp

Regjeringspartiene går kraftig tilbake på en fersk meningsmåling. Planen for Forsvaret kan være en av årsaken til tilbakegangen.

Amundsen

Oppslutningen til Per-Willy Amundsen og Frp går ned på den siste meningsmålingen i Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

I meningsmålingen InFact har gjort for NRK går både Høyre og Frp tilbake med rundt seks prosentpoeng sammenlignet med valget for tre år siden.

Dersom dette skulle bli valgresultatet neste høst, vil Høyre i Troms, som i dag har to representanter på Stortinget, bare få inn førstekandidat Kent Gudmundsen i det gode selskap.

Fremskrittspartiet vil beholde én representant for Troms, ifølge denne målingen. På Frps liste er Per-Willy Amundsen førstekandidaten.

Også i Nordland er det et kraftig fall for regjeringspartiene. Frp går tilbake 7,7 prosentpoeng – og mister en av partiets to representanter på Stortinget. Høyre i Nordland har en tilbakegang på 5 prosentpoeng.

I Finnmark går Høyre tilbake 5,9 prosentpoeng, mens oppslutninga om Frp i dette fylket nærmest er uendret.

Laster innhold, vennligst vent..

– Ikke godt nok

– Dette er ikke godt nok for oss. Vi må bare jobbe hardt fram til valget. Vår målsetting i Troms Frp er å få inn to på Stortinget neste høst, sier Per-Willy Amundsen.

Han tror at tilbakegangen kan skyldes regjeringsslitasje. Men også debatten om langtidsplanen for forsvaret har vært utfordrende for regjeringspartiene.

– Så mener jeg også at Arbeiderpartiet har sluppet for lett unna deres svartmaling og elendighetsbeskrivelse av forholdene i Nord-Norge – en landsdel som går godt for tida, mener Amundsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Framgang for Ap

Arbeiderpartiet har stor fremgang på den siste meningsmålingen, i alle de tre nordligste fylkene.

I Troms har partiets oppslutning økt med rundt seks prosentpoeng. Det ville ha gitt partiet tre representanter på Stortinget, mot dagens to representanter.

Tre mandater på Stortinget ved valget neste høst var målsettingen på nominasjonsmøtet til Troms Ap nylig, der Cecilie Myrseth, Martin Henriksen og Kari-Anne Opsal ble nominert på de tre første plassene.

Borch lukter på plass på Stortinget

Sandra Borch

Sandra Borch ligger an til å få en plass på Stortinget, dersom meningsmålingen representerer folkets røst.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Også Senterpartiet en sterk framgang i nord.

I Troms har partiet ei oppslutning på 9,5 prosent. Det betyr at partiets stortingskandidat, Sandra Borch, er med i konkurransen om å få et utjevningsmandat. Dette mandatet har i dag SVs Torgeir Knag Fylkesnes.