Vant over staten i retten – nå kan Cédrique bli utvist i fem år

Det holdt ikke å vinne retten til å få fullføre studiene sine i Norge. Nå vil staten sende et femårig utvisningsvedtak med Cédrique i bagasjen til Madagaskar.

Cédrique Lovasoa Augustave

REISER HJEM: Cédrique Lovasoa Augustave flytter nå hjem til Madagaskar, men frykter et vedtak som gjør at han ikke kan reise tilbake til Norge eller Schengen de neste fem årene.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Jeg vant saken, og det betyr at dommeren ikke ser meg som en person som lurer staten, sier Cédrique Lovasoa Augustave.

20. august går nok en gang en sak om ham for retten – en rettssak Augustave selv ikke blir å overvære.

Det handler ikke om å få bli i Norge. Augustave flytter uansett hjem til Madagaskar denne uka. Men norske myndigheter vil gjerne sende med ham et vedtak om at han ikke får reise tilbake til hverken Norge eller Schengen de neste fem årene. Om han ikke samler nok penger, vinner staten på «walkover».

– Jeg er uskyldig, mener Augustave.

Fikk medhold

NRK har omtalt saken til Augustave i flere artikler. Han måtte via retten for denne våren kunne fullførte mastergraden sin ved Universitetet i Tromsø. Staten mente han hadde oppgitt uriktige opplysninger om sin økonomiske situasjon – grove brudd på utlendingsloven, etter at han lånte penger for å oppfylle pengekrav, men var ikke klar over at pengene måtte stå på hans konto gjennom hele studieåret.

Utlendingsnemnda ville derfor sende ham til hjemlandet Madagaskar, men i mai fikk han medhold i Oslo byfogdembete, til å fullføre studiene.

Men staten har anket dommen, og nå pågår en annen sak. Den handler om lånet Cédrique tok, og det utlendingsmyndighetene mener er grove brudd på utlendingsloven, og som kan resultere i fem års utvisning fra Norge og Schengen.

– Store konsekvenser

– Det står om liv og framtid, sier Serina Søyland Bru.

Anne Husebekk

GIR IKKE MER PENGER: Rektor ved UiT Norges arktiske universitet Anne Husebekk sier saken ikke angår universitetet som derfor ikke dekker saksomkostninger.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Hun er venn og aktiv støttespiller for Augustave. Og klokkeklar på at selv om Augustave denne uken flytter hjem til Madagaskar vil en dom mot ham få store konsekvenser:

– Ved fem års utvisning regnes han som en kriminell som skal straffes på verst mulig måte. Han blir fratatt muligheten til å jobbe med masse selskaper som involverer Europa, og dersom utvisningsvedtaket blir gjeldende vil han ha et kriminelt rulleblad som kanskje kan bety at han ikke blir ansatt i andre selskaper heller, sier Bru.

– Han blir svertet for noe han er uskyldig i, mener hun.

BAKGRUNN:

Mangler penger

For tiden prøver Augustave og støttespillerne å få inn penger til dekke advokatutgifter til rettssaken mot staten.

– Om han ikke skaffer halvparten av beløpet advokaten trenger innen denne måneden blir det ikke rettssak, og da taper Cédrique, får fem års utvisning og et ødelagt liv, sier Bru.

Under forrige tingrettssak dekket universitet i Tromsø saksomkostningene. Men det gjør de ikke denne gangen.

– Denne gangen har saken en mer privatrettslig karakter, sier rektor Anne Husebekk, og utdyper:

– Det handler det om lånet Cédrique fikk fra en professor, og det er det som skal prøves rettslig. Det har ikke så mye med universitetet å gjøre, men er en privatsak mellom Cédrique, professoren og rettsvesenet.

NRK har gjennom tirsdagen forsøkt å få kommentarer fra Utlendingsnemnda (UNE), uten å lykkes.