Hopp til innhold

Kartellet og Beaivváš vant kritikerprisen

Heder til både Kartellet og Beaivváš.

Kartellets "Doppler"

Dansekompaniet Kartellet har laget fire danseforestillinger siden oppstarten 2012, her fra den nå prisberømte forestillinga «Doppler».

Foto: Knut Åserud

Dansekompaniet Kartellet fra Målselv og Tromsø er tildelt årets kritikerpris for dans for forestillinga «Doppler».

– Det er stas at folkedans, hoppetau, «boksen går» og estetikken vår blir lagt merke til og satt pris på av de som kan håndverket, skriver koreograf og kunstnerisk leder Sigurd Heide i en SMS til NRK.

Sigurd Heide

Koreograf Sigurd Heide er hoppende glad over å få kritikerprisen for forestillinga Doppler.

Doppler ble laget i samarbeid med felespilleren Ragnhild Furebotten fra Hekla Stålstrenga og hadde premiere under Nordland musikkfestuke i Bodø i 2015.

Skal ut på turne

«Årets kritikerprisvinner i dans har vist en særlig teft for fruktbar eksperimentering med rommet og møtet med publikum. Utøverne i denne gruppa går tett på, de omkranser og leker med sitt sted og alle som befolker det, og skaper en atmosfære der det er krevende å skulle holde seg distansert betraktende. En gjestende deltaker i denne gruppas produksjoner risikerer å bli riktig glad og dypt berørt. En blir revet ut av sin vante tilskuerrolle på en stimulerende måte», het det i talen fra kritiker Margrete Kvalbein.

Kartellet ble etablert av Sigurd Heide i 2012 og har i tillegg til Doppler laget forestillingene "Kartellet", "Kan du komme ned og hente meg?" og "Anføttes".

– Iløpet av vinteren skal Kartellet på skoleturné med både Doppler og Anføttes, forteller Heide.

– Høyt, profesjonelt nivå

Vidas Extremas

Veteranen Iŋgor Ante Áilu Gaup i Vidas Extremas.

Foto: Aslak Mikal Mienna

Også Beaivváš i Kautokeino ble hedret av kritikerlaget i dag. Det samiske nasjonalteatret vant kritikerprisen for teater for forestillinga «Vidas Extremas».

– Dette er nok et bevis på at teatret holder et meget høyt profesjonelt nivå, sier teatersjef Rolf Degerlund.

«Vidas Extremas» ble unnfanget på Riddu Riđđu-festivalen i Kåfjord i 2010 og var et samarbeid mellom kunstnere fra Sápmi og Guatemala.

«(...)et samspill med en tidvis skyhøy gåsehudfaktor», mente kritiker Chris Erichsen, som overrakk prisen på vegne av Kritikerlaget.

«Vidas Extremas» ble tidligere i år tildelt Heddaprisen.