Uventet snøvær i Finnmark

Etter et heftig lyn- og tordenvær åpnet himmelen seg. Ned kom det mengder med hagl. Paul Kristoffer og Mie Adelen fikk dermed lage snøball i juli.

Uventet snøvær i juni

Paul Kristoffer og Mie Adelen tok gledelig imot sommersnøen.

Foto: Linda Mari Thomassen

– Det kjentes ikke så bra ut. Vi har nettopp vært på en ukes ferie til Finland. 25 varmegrader hadde vi der, og så blir vi møtt med snøvær, ler mamma Linda Mari Thomassen oppgitt.

Etter flere grå dager i Finnmark åpnet himmelen seg over Alta fredag ettermiddag. Etter lyn og torden forventet nok de fleste mengder med regn. Overraskelsen var stor da snøen dalte og la et tykt lag på verandaen til Linda Thomassen og familien.

– Vi hadde flere centimeter med hagl på verandaen. Det smalt skikkelig og alarmen gikk på bilen tre ganger. Men ungene ble kjempeglade. De ville ut å kjøre skuter, forteller Thomassen.

Skuterturen får vente, det ble bøtter og spade for barna til Linda Mari Thomassen.

– Dette var en spesiell opplevelse, jeg har aldri opplevd noe lignende. Hagle midt på sommeren, og store som klinkekuler, nesten i hvert fall.

Hvordan går det med blomstene i hagen?

– Plenen bak huset var helt hvit. Så jeg er spent på hvordan det går med blomstene, om de lever fremdeles, forteller Linda Thomassen.

Uventet snævær

Plenen i hagen var hvit av hagl.

Foto: Linda Mari Thomassen

Regn, regn og atter regn

På yr.no melder meteorologene om litt av hvert til helgen, men at det skulle komme hagl og legge seg som et teppe var det ikke tegn til.

Unni Thomsen ved værvarslinga i Nord-Norge forteller at sommerværet har vært ustabilt i hele landet. Men noen ganger blir det verre, og det har deler av Finnmark fått oppleve nå, med regn, torden og hagl. For at det skal bli sånt vær, må det komme kraftige bygeskyer, mye ustabil luft, forteller Unni Thomsen.

Kart med lyn i Finnmark

Oversikt over lyn og torden i Finnmark fredag ettermiddag.

Foto: NRK

– Når varm sommerluft stiger høyt opp i lufta dannes det dråper som fryser. Det skjer fordi lufta lenger opp er veldig kald. Da kan det dannes hagl. Det er heldigvis ikke så ofte det blir hagl ut av det, men når kraftige bygeskyer kommer over varmt land kan det skje, sier Thomsen.

Situasjonen for helgen er at nå ligger det et lavtrykk over Skandinavia, og det gir dette ustabile været. Det betyr at helgeværet vil være preget ustabile luftmasser.

– Det kan komme perioder med byger, men ikke hagl. Selv om det kan dryppe litt også i helgen, blir temperaturene bra, mener meteorolog Unni Thomsen.