Uvanlig varmt i nord

De neste dagene kommer den nordligste delen av landet til å ha blant de høyeste temperaturene i kongeriket.

Varmt i Arktis

Det meldes uvanlig høye temperaturer i Arktis i nyttårshelga.

Foto: Scanpix/yr.no

Verdens nordligste faste bosetting, Ny Ålesund på Svalbard, går en ganske uvanlig nyttårshelg i møte, i alle fall hva gjelder været.

Ifølge yr.no, kommer temperaturene der til å ligge langt over det vi finner de fleste steder på fastlandet. På flere målestasjoner på Svalbard kommer det til å bli opp mot 7 grader varmt, og det på den mørkeste og kaldeste tiden av året.

Høytrykk har skylden

– Dette har skjedd før, men det er ganske uvanlig med så varmt vær på Svalbard på denne årstiden.

Det sier statsmeteorolog Rafael Grote ved Meteorologisk institutt i Tromsø til NRK.

Det er de atmosfæriske forholdene vi har for tiden, som fører til den spesielle situasjonen.

For tiden ligger det et kraftig høytrykk over Skandinavia. Det er det som gjør at Nord-Norge nå har tørt, og mange steder også kaldt vær.

– Dette høytrykket blokkerer for alle lavtrykk som ellers ville ha truffet oss, sier Grote.

Laster Twitter-innhold

I tillegg er det en kraftig vind i høyden vest for landsdelen, den såkalte jetstrømmen. Den blåser nordover i en høyde av 10 til 12 kilometer. Det tilsvarer 30 til 33 tusen fot; den høyden de store passasjerflyene ligger i på lengre flyginger.

– Lavtrykkene som blir tvunget nordover av det blokkerende høytrykket, tar opp energi fra jetstrømmen, og den varme luften sørfra blir bare i liten grad blandet med kald polarluft. Dermed når den varme luften helt opp til Svalbard, forklarer meteorologen.

Varmen har allerede slått til

I Ny Ålesund har varmen allerede gjort seg gjeldende.

– I går var det strålende vintervær, men i morges våknet vi med regn som slo mot rutene. Det sier stasjonssjef for Norsk Polarinstitutt, Per Erik Hanevold.

– På grunn av permafrosten renner ikke vannet ned i bakken, så nå er det mye overvann her, sier han. I dag måtte vi ut med gravemaskin for å få unna vannet.

– Nå i ettermiddag har vi fem grader. Det er ikke slik vi vil ha det på denne tiden, sier han.

Kan vare en stund

Slik atmosfæren nå oppfører seg, kan denne situasjonen godt komme til å vare noen dager.

– Det er en stabil situasjon, så varmen på Svalbard kan godt komme til å holde seg over helgen, sier Rafael Grote. Så lenge høytrykket holder stand, blir situasjonen som nå. Når det kollapser, kan ting endre seg raskt, sier han.