Hopp til innhold

Uvær stenger veier – men håp for nordlysentusiastene

Kraftig nordavind og snøbyger fører til flere stengte veier i Øst-Finnmark og kolonnekjøringer i Vest-Finnmark. – I kveld kan det blåse liten storm, sier meteorolog.

Vegvesenet melder om stengte veier og kolonnekjøring i Finnmark den 17.03
Foto: Skjermdump/Statens Vegvesen

– Det ligger et solid lavtrykk utenfor Øst-Finnmark, som har gitt en god del nordavind, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim.

Lavtrykket har ikke bare ført med seg kraftig vind og snøfokk, men også stengte veier og kolonnekjøring flere steder.

Vegvesenet melder at veien til Nordkyn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø og Bugøynes er stengt. I Nordkapp er bygdene Gjesvær og Skarsvåg isolert.

Veien mellom Ekkerøy og Vadsø

Veien mellom Vadsø flyplass og Ekkerøy er stengt grunnet uvær.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Onsdag kveld er det fortsatt sterk kuling i øst og en god del snøbyger med temperaturer ned til minus tre grader langs kysten.

Meteorologen forteller at uværet når en topp i natt før det begynner å forsvinne.

– I kveld kan det blåse liten storm, og i natt så er vinden oppe i sterk kuling fra nord og nordøst Så minker det mer utover morgendagen. Fra og med ettermiddagen er det skiftende bris, så det blir mye bedre utover dagen i morgen, sier Austerheim.

Flytrafikken har ikke blitt spesielt påvirket av uværet. På morgenkvisten ble et fly stående fast i Vardø, som førte til flere kanselleringer.

– Utover dagen har det også vært et par overflyvninger blant annet ved Honningsvåg og Hammerfest, sier pressevakt Silje Brandvoll. Utover det kun har vært småforsinkelser i løpet av dagen.

Håp for nordlys

Det er likevel håp for de mange nordlysentusiastene i Nord-Norge. På torsdag og fredag er det meldt om stor nordlysaktivitet over hele landet.

Laster Twitter-innhold

Selv om det ikke ser slik ut nå forteller meteorolog Austerheim at det er god sannsynlighet for at man helt nord i landet også får sett nordlyset. Det er takket være en høytrykksrygg som passerer Finnmark natt til fredag.

– Akkurat den perioden kan det bli ganske klart en del steder. Natt til fredag i Øst-Finnmark ser det ganske fint ut, sier Austerheim.

Han utdyper at det kan være flere skyer langs kysten i Vest-Finnmark, men at det ser fint ut innover i landet. Dermed vil det være mulig for entusiastene i Finnmark å ta med kamera ut for å ta nordlysbilder.

Veien mellom Ekkerøy og Vadsø

Til helgen vil det bli periodevis stiv kuling og snøbyger både i øst og vest.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Vinden kommer tilbake

– Det blir en ny omgang med mye vind, men en litt annen retning, slik beskriver Austerheim været for Finnmark på fredag.

Da kommet det et lavtrykk vestfra med kraftig vindøkning fra sørvest.

Til helgen blir det nordvestlig vind, periodevis stiv kuling med snøbyger både i øst og vest.

– Det er mest nedbør langs kysten, men i sør i Sør-Varanger vil det være lengre mellom bygene.