Utvider snødskredvarsling på Svalbard

Ordningen skal evalueres i juni i år.

Longyearbyen skred

Dette bildet er tatt av skredeksperter i Norges Geotekniske Institutt som viser ødeleggelsene i husene som ble hardest rammet av snøskredet i Longyearbyen på Svalbard i desember i fjor.

Foto: Kjetil Brattlien / NGI / NTB scanpix

Longyearbyen (NTB): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utvider snøskredvarslingen med daglige regionale varsler for Nordenskiold land på Svalbard fram til 31. mai.

skredvarsling svalbard

Dette området overvåkes av NVE.

Foto: Varsom.no

– Ved fare for naturlig utløste skred som kan true bebyggelsen i Longyearbyen, vil NVE gjøre lokale tilleggsvurderinger av denne skredfaren spesielt, sier snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen i NVE.

Varslene publiseres på varslingstjenesten Varsom.no hver dag innen klokken 16. Snøskredvarselet er en prognose for skredfare de to neste dagene.

– Disse vurderingene vil være basert på generelt vær- og skredvarsel, samt lokalt værvarsel, lokale skredobservasjoner og NVEs kunnskap om skredbaner i Longyeardalen, sier Mikkelsen.

Når det varsles at det er mulig med naturlige utløste skred av skredstørrelse 3 eller større, kontaktes Sysselmannen/lokalstyret for å vurdere behov for evakuering eller ferdselsforbud.

Torsdag er det liten snøskredfare i Longyearbyen og opp til 100 meter over havet. Det er lite snø, og generelt stabilt snødekke.

Ordningen skal evalueres i juni i år.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 19:45