Det er høst og mange vil ut og nyte friluftsliv i skogen og på fjellet. Det er også duket for leirskole og skoleutflukter.
Med hjem fra skolen kommer listen over hva som må være med i sekken før barnet ditt skal på tur:
- Skalljakke
- Turbukse
- Ullundertøy
- Ullgenser
- Tursko
Siden sist sommer har kanskje barnet vokst og utstyret må oppgraderes, noe som betyr at denne lista fort kan bli dyr. Spesielt hvis det i tillegg er et press om å ha det «riktige» og dyreste utstyret.
– Ungene vokser, og vokser fort ut av klær og sko. Det å da henge med på utstyrsjaget blir veldig vanskelig og ekstremt krevende for dem som ikke har økonomi til det.
Det forteller leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Marius Chramer.
Det er veldig godt for barna å komme seg ut i naturen – det er egentlig noe man bør gjøre mer av, mener FUG-leder Marius Chramer. Han håper bare at utstyrsjaget ikke ødelegger for turgleden.
Foto: Ingrid Winge LarssonSynlige forskjeller
Chramer har selv barn i skolealder og da sønnen skulle på leirskole måtte han se seg nødt til å kjøpe inn litt nytt utstyr.
– Jeg merker at det er en god del diskusjon rundt dette med merker og de rette merkene og hva som ikke er bra, forteller Chramer.
Han tror utfordringen med dette i skolen handler om at klær blir en synlig indikator på forskjellene i samfunnet:
– At man med en gang ser at man ikke har de merkene som andre har, og at noen har bedre utstyr enn det en selv har.
Chramer sier FUG ser at dette er et tilbakevendende problem som typisk kommer opp i forbindelse med leirskoleopphold og skoleutflukter.
– Opplæringsloven er tydelig på at grunnskoleopplæringen skal være gratis, så det er jo veldig utfordrende at man ofte må bruke dyrt utstyr.
Mobbing kan bli en konsekvens av utstyrspresset som oppstår blant unge ifølge, pappa og leder i Foreldreutvalget for grunnopplæring, Marius Chramer.
Foto: Marius Fiskum– Det er nok bare sånn det er, dessverre
Chramer tror presset gjelder for de fleste trinn, fra barneskolen til videregående.
– At det diskuteres mellom ungene tror jeg nok på generell basis at gjøres, og det er litt uavhengig av alder og geografi.
Han legger til:
– Men dette med merker og utstyr har alltid vært et tema blant unge – det kan jeg også huske fra min egen skolehverdag.
Chramer tror det i ytterste konsekvens kan før til mobbing og utenforskap.
– Vi tenker det fort kan føles stigmatiserende og ekskluderende for noen barn og deres foreldre hvis de ender opp i en situasjon hvor det blir veldig synlig at de ikke har de samme merkene og klærne som andre barn har.
FUG-lederen mener foreldre og skoler har et ansvar når det kommer til holdningene.
– Samtalene vi voksne har om klær, merker og utstyr blir veldig fort snappet opp av ungene og det bidrar til å forme deres holdninger.
Han mener skolene må engasjere foreldrene på dette temaet mye tidligere enn hva man gjør i dag.
– For når det er blitt et problem, så er det kanskje allerede litt for sent.
Nylig fortale NRK om Den Norske Turistforening som også advarer mot utstyrsjaget i friluftslivet.
Turutstyr er langt ifra billig og i Deanu gielda Tana kommune benytter folk i alle aldre seg av utlånsmulighetene på biblioteket, ifølge biblioteksjef, Ragnhild Måsø.
Foto: Randulf Valle– Folk er glade for å slippe å kjøpe utstyr selv
Chramer viser til at flere kommuner har utlånsordninger og frivilligsentraler hvor man kan låne utstyr. Han mener dette er et godt tiltak.
Blant annet i Hammerfest, Tromsø, Bergen, Gjøvik og Oslo finner man slike ordninger.
Biblioteket i Tana kommune var det første biblioteket i Finnmark til å starte med utlån av utstyrt.
– Folk er glade for å slippe å kjøpe utstyr. Barn kan ofte bare bruke det i korte perioder. Nå slipper de å kjøpe nytt for at det skal stå i garasjen, sier biblioteksjef Ragnhild Måsø.
Måsø legger til at hun ikke tror noen blir sett ned på om de må låne turutstyr.
– Slik jeg forstår det er det ikke slikt press i Tana. Veldig mange barn ønsker å låne fra biblioteket, det har blitt in!
Marius Chramer i FUG håper skolene også kobler seg på disse tilbudene, slik at man får inkludert flest mulig på en god måte.