Hopp til innhold

Utrygt i fjellet: – Gjør som Elvis, gå for sofapåske

Stor snøskredfare og mye vind gjør det utrygt i fjellene i store deler av Nord-Norge og Vestlandet i påskeuka. Tromsø kommune åpner derfor ikke fjelløypene og oppfordrer folk til å droppe toppturene.

Elvis chiller

Katten Elvis vil helst være inne i påskeuka, og det kan være lurt å holde seg unna toppturer nå som skredfaren er stor i store deler av landet.

Foto: Skjermdump / Tromsø kommune

– På grunn av vær- og skredforholdene kan vi ikke tråkke fjelløypene i Tromsø i år, men vi lover perfekte og preparerte lysløyper, lyder beskjeden fra Tromsø kommune med bildet av katten Elvis som tar livet med ro på sofaen.

Det har de siste dagene vært stor snøskredfare i de to nordligste fylkene og på Vestlandet, og skredfaren ser ikke ut til å gi seg med det første. Sjekk skredfaren i landet på varsom.no.

Katten Elvis chiller

Tromsø kommune vil for første gang ikke tråkke fjelløypene i påska på grunn av vær- og skredforholdene. De oppfordrer folk til å holde seg i sofaen slik som katten Elvis gjør, eller finne trygge turdestinasjoner.

Foto: Skjermdump / Tromsø kommune

– Kan ikke huske at det har vært slik tidligere

Onsdag er det stor skredfare – faregrad 4 – i store deler av Nord-Norge. Også på Vestlandet og Østlandet er det betydelig skredfare. De som jobber på snøskredvarslinga har sagt at det vil være krevende å vurdere snøskredfaren i påsken.

Fagleder i Tromsø kommune, Jan Kåre Larsen, sier til NRK at det er på grunn av den store skredfare at kommunen har valgt å ikke tråkke fjelløypene, men kun lysløypene som ikke blir berørt av skredfarlig terreng.

– Jeg kan ikke huske at det har vært slik tidigere, forklarer han.

Vaktleder for snøskredvarslingen på varsom.no, Heidi Bakke Stranden, sier sannsynligheten er stor for at det vil være skredfare inn mot påskeuka i store deler av landet.

– Sjekk varsom.no før du går ut på tur og planlegg turen så godt at du ikke går inn i terreng der det er stor snøskredfare. For når det er så stor fare som det er nå, er det viktig å unngå skredterreng, sier Stranden.

Laster Twitter-innhold

Også politiet i Troms ønsker å minne deres innbyggere om at det er stor skredfare i stort sett hele politidistriktet.

– Gjør gode vurderinger med tanke på terrenget du beveger dere inn i. Vi ønsker at alle får en god og trygg påske.

Prepper ikke løypene før været er bedre

Det har de siste dagen vært flere skred i Troms området og det er spesielt utenlandske turister som blir tatt i skred.

Jan Kåre Larsen forklarer til NRK at de ikke har planer om å preparere fjelløypene før været blir bedre.

– Så lenge været er så ustabilt som nå blir vi ikke å tråkke løypene, sier Larsen.

Og ustabilt blir det framover også.

– Stikkordet er snøbyger, og spesielt i løpet av natta og utover dagen i morgen vil det være mye vind og en del snø i Troms og Finnmark, sier Ine-Therese Pedersen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Snøskred mellom Langvassbukta og Flesnes i Kvæfjord

Det har vært stor skredfare i Troms og Finnmark de siste dagene. Flere steder har det også gått skred som stenger veier, men heldigvis har det ikke gått liv så langt i påsken.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Hun legger likevel til at det vil være perioder med sol inn mot påskeuka og at temperaturen vil holde seg på 0 grader.

– Det kan bli godt og varmt i solveggen når sola er oppe, avslutter hun.