Hopp til innhold

Utrygt å gå ombord

Rasfare og steinsprang gjør det uforsvarlig for eksperter å gå om bord i "Petrzavodsk" ved Bjørnøya.

Petrozavodsk
Foto: KV Svalbard/Kystvakten

Det havarerte fryseskipet "Petrzavodsk" ligger nå så utrygt til at det er umulig å komme ombord eller veldig nært havaristen. Det er stor rasfare i fjellsiden rett ved der skipet ligger.

Avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket sier det blir vanskelig å komme om bord slik de hadde håpet.

- Vi hadde mannskap fra kystvaktsskipet "Harstad" og våre egne folk på land ved havaristen onsdag. Vi konstaterte at fartøyet ligger utsatt til, det er steinsprang og rasfare. Det er altså uforsvarlig å gå om bord i fartøyet, sier Ly til NRK.

Dette betyr at eksperter ikke kan gå om bord og se hva som er igjen av miljøfarlige stoffer.

- Det er rapportert om at det ikke er noe synlig olje på sjøen, men at det luktet litt diesel rundt havaristen. Man kan jo da tenke seg at mesteparten av dieselen har gått ut fra havaristen.

I går onsdag skulle en miljøfaglig gruppe med ornitologer og personer med ekspertkunnskaper om Bjørnøya flys ut til KV "Harstad" som ligger ved det havarerte russiske fryseskipet "Petrozawodsk". Dårlig vær og tåke hindre dem i å komme seg ut til havaristedet.

Det blir gjort et nytt forsøk i dag torsdag.

- Målet vårt er å få gjennomført noen miljøundersøkelser. Vi har noen fugleeksperter underveis som skal gjøre en vurdering og en kartlegging av hvordan dieselen som har sluppet ut, har påvirket fuglebestanden, sier Ly.